Veckans videor: Robotfilmer och mjuka robotar

Autonom robotbåt under tävlingen Maritime RobotX Challenge i Singapore.

Denna vecka blir det en titt på en del robotfilmer som är på gång, men även pingviner, drönare, Nao som städar, en Roomba som får en yxa i sig, mjuka robotar och ett gäng filmklipp från robotbåttävlingen Maritime RobotX Challenge.

Disneys senaste datoranimerade film heter Big Hero 6 och har en uppblåsbar robot i huvudrollen. Idén fick de under sin research vid ett besök på Carnegie Mellon Robotics Institute där de fick se en uppblåsbar robotarm. Den nya filmen är även en ny milstolpe vad gäller grafikrendering och har renderats på en 55.000-kärnig superdator. Engadget har varit på besök hos Disney och fått reda på mer om tekniken bakom filmen.

Norm från Tested har träffat Andy Hendrickson, CTO vid Disney Animation Studios, som i nedanstående videointervju berättar mer om renderingstekniken bakom filmen.


Vi fortsätter på temat filmrobotar med trailrar för två robotfilmer som kommer under 2015. Den första filmen heter Chappie och är ett verk av Neill Blomkamp, som är regissören bakom filmerna District 9 och Elysium. Han beskriver sin nya film som ”Robocop möter E.T. – fast roligare”. Chappie är en humanoid robot som blir kidnappad av ett kriminellt par och blir en slags adoptivson för dem. Ett par kända skådespelare som medverkar i filmen är Hugh Jackman och Sigourney Weaver.

Ex Machina heter den andra filmen som är en thriller på temat robotar och artificiell intelligens.


Nao kan numera spela metallofon autonomt med hjälp av robotutvecklarna på Humanoid Robots Lab vid University of Freiburg. Via robotens inbyggda kameror kan den hitta rätt tangent att slå på oavsett om instrumentet flyttas. Man har även använt sig av inverterad kinematik och audiell feedback för att träffa tangenterna rätt. Låtarna som spelas matas in i roboten vi vanliga enspåriga MIDI-filer.

Samma robotlabb har även lyckats få Nao att städa upp ett rum autonomt. Roboten klarar av att identifiera objekt på golvet, plocka upp dem och lägga dem i en låda som motsvarar färgen på objektet. Nao skannar kontinuerligt av sin omgivning och kan anpassa sig efter oförutsedda händelser, som att sakerna flyttas omkring.


Forskare vid Harvard har tagit fram denna mjuka robot som hoppar med hjälp av små explosioner. Roboten är gjord av ett gummiliknande material och är helt frikopplad från kablar eller slangar. Via kemiska reaktioner i en liten kapsel inuti roboten uppstår explosionerna som får den att hoppa 0,6 meter upp i luften. Läs mer om roboten på IEEE Spectrum.


På tal om mjuka robotar har forskare vid MIT tagit fram ett slags vax som blir mjukt och följsamt när det utsätts för värme men hårt och stabilt när det svalnar. Denna typ av material skulle kunna användas i robotar vid räddningsuppdrag för att pressa sig igenom trånga utrymmen eller som ett slags artificiella muskler i robotarmar.


Clearpath Robotics har sammanställt en video på sina utomhusrobotar. Det handlar om Grizzly RUV, Husky UGV, Jackal UGV samt den marina roboten Kingfisher USV.

https://www.youtube.com/watch?v=P8isEWqYl48


Kejsarpingviner är svåra att filma eftersom de flyr om en människa närmar sig. Som en lösning på detta har några europeiska forskare konstruerat en pingvinrobot för att kunna komma nära inpå pingvinerna och filma dem. Roboten, som snarare är en modifierad radiostyrd bil med kamera, attackerades först av pingvinerna. Men när man gjorde om den så den såg ut som en fluffig pingvinunge blev den accepterad – kanske mer accepterad än man väntat sig.

DN


Wired Battle Damage är en videoserie på Youtube där Wired tar olika tekniska prylar och utsätter dem för omild behandling samtidigt som allt filmas med höghastighetskamera. Denna gång är det en Roomba robotdammsugare som först släpps från 1,5 meters höjd och därefter från 4,5 meters höjd. Slutligen kommer en ”viking” och hugger en stridsyxa rakt igenom den stackars roboten.


DJI har en ny drönare på gång som man nu släppt ett teaserklipp på. Den nya drönaren heter Inspire 1 och kommer släppas den 27 november, enligt Quadcopterguide.com som även har lagt upp smygtagna foton från vad som uppges vara testflygningar av den.

En annan drönare som snart släpps är Bebop från Parrot. Man har idag lagt upp en video som visar faktiska flygbilder filmade med Bebop.


Maritime RobotX Challenge är en tävling för autonoma robotbåtar som anordnas av AUVSI Foundation (Association for Unmanned Vehicles Systems International). Till skillnad från tävlingarna RoboBoat och RoboSub, som också anordnas av AUVSI, använder sig de tävlande lagen här av samma plattform. Det som skiljer lagen åt är istället mjukvaran som fungerar som båtens hjärna och tolkar all sensordata. Årets tävling hölls den 20-26 oktober i Singapore och vanns av MIT-Olin, följt av koreanska Team Angry Nerds från KAIST på andra plats.

Idag har man även lagt upp en minidokumentär som ger ett lite större perspektiv och berättar mer om syftet bakom RobotX.

Det försiggick även en del andra robotaktiviteter i samband med tävlingen, vilket kan ses i videon nedan. Många fler videoklipp från RobotX kan ses på Youtubekanalen AUVSIFoundation.