Drönare med inbyggd hjärtstartare snabbare än ambulans

Foto: TU Delft/Youtube

Doktoranden Alec Momont vid nederländska TU Delft har tagit fram en snabb och autonom ambulansdrönare med inbyggd defibrillator som drastiskt skulle kunna höja andelen överlevande hos personer som drabbas av hjärtstillestånd.

”Runt 800.000 personer i EU-området drabbas varje år av hjärtstillestånd och endast 8% överlever”, förklarar Alec Momont i ett pressmeddelande från TU Delft. ”Huvudorsaken till detta är den relativt långa responstiden för utryckningsfordon (ungefär tio minuter), medan hjärndöd och dödsfall inträffar inom fyra till sex minuter. Ambulansdrönaren kan ta en defibrillator till en patient i en tolv kvadratkilometer stor zon inom en minut. Denna responstid ökar chansen för överlevnad efter ett hjärtstillestånd från 8% till 80%.”

Drönaren är försedd med sex rotorer som sitter i par och kan komma upp i en hastighet av hela 100 km/h. Den väger fyra kilo och kan bära med sig en lika tung last. Via mobiltelefonens GPS kan drönaren fastställa positionen hos den som ringer och flyger autonomt dit och landar. Därefter fälls rotorarmarna in och hela drönaren kan bäras iväg som en slags medicinsk verktygslåda med ett handtag högst upp.

En videokamera på drönaren, i kombination med trådlös internetuppkoppling, gör att sjukvårdspersonal hela tiden får en realtidsvideoström för att kunna se vad som händer och instruera uppringaren. Själva defibrillatordynorna dras ut ur fronten på drönaren och sätts sedan på bröstet hos den drabbade. Därefter kan sjukvårdspersonalen ta över på distans.

Ambulansdrönaren har tre armar med parmonterade rotorer. Foto: TU Delft/Youtube

Momont hoppas att det inom fem år ska ha upprättats ett nätverk med ambulansdrönare av detta slag och räknar med en kostnad på 15.000 euro (cirka 140.000 kronor) per drönare, vilket får anses vara ett rimligt pris med tanke på hur många liv som kan räddas.

Det finns dock en del tekniska hinder man måste ta sig förbi innan dessa drönare kan bli verklighet. Den nederländska lagstiftningen tillåter idag inte autonoma drönare och dessutom behövs en teknisk lösning för att drönaren ska kunna undvika att flyga in i till exempel träd, byggnader och andra hinder. Den har heller inte testats på riktiga patienter ännu, men ett antal aktörer inom den medicinska sektorn har redan anmält sitt intresse för projektet, avslöjar Momont.

När rotorarmarna fällts in kan drönaren bäras iväg som en medicinsk verktygslåda. Foto: TU Delft/Youtube

Ambulansdrönaren har utvecklats i samarbete med den belgiska innovationsplattformen Living Tomorrow, som hjälpt till med finansiering av projektet.

TU Delft, Ny Teknik