Veckans videor: Vulkanutbrott och cheerleaders

UGV:n Jackal. Foto: Clearpath Robotics

Denna vecka kikar vi på grekiska robotbläckfiskar, hur nya Kinectsensorn kan göra om ditt rum till en enda stor datorspelsarena, Disneys nya luftdrivna robotarm och mycket annat.

Japanska Murata Manufacturing, känd för sina cyklande robotar Murata Boy och Murata Girl, har tagit fram ännu en balanserande robot för att demonstrera sina sensorer. Denna gång är det i form av en rödklädd cheerleader som balanserar på en boll och dansar synkroniserat tillsammans med flera andra likadana robotar. Murata Cheerleaders visades upp på den japanska mässan CEATEC 2014 och varje robot har tre gyron som gör att den kan hålla balansen.

Tack vare en mjukvara som körs i en dator vid sidan om kan den röra sig synkroniserat tillsammans med andra robotar utan att kollidera med dessa. Roboten har även fem ultraljudssensorer och fyra IR-sensorer i huvudet. Kommersiellt används dessa sensorer främst inom bilindustrin för att skapa semi-autonoma säkerhetssystem.

Diginfo


uPoint är ett nytt multirobotsystem från iRobot. Via en vanlig Androidplatta kan man kontrollera flera robotar från iRobot samtidigt genom att styra dem direkt via pekskärmen, få semi-autonom körning, förstärkt verklighet med mera.

https://www.youtube.com/watch?v=cyvb0vK8NGw

Under sommaren har man även omlanserat iRobot 710 Warrior under namnet iRobot 710 Kobra och gett den ny funktionalitet. Roboten kan ta sig fram i tuff terräng, trappor och klättra över hinder som stora stockar med hjälp av sin robotarm. Den kan desarmera bomber, inspektera fordon, krossa bilrutor och rent av bryta upp bildörrar om den utrustas med rätt verktyg. Den kan även förses med IR-kamera för att operatören ska kunna se i mörker samt mycket annat som kan ses i videon här under.

https://www.youtube.com/watch?v=PHejVKDwwGU


Forskare vid Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) i Grekland håller på att utveckla en robotbläckfisk. Det nya här är att man gett roboten simhud mellan tentaklerna, vilket ökar simhastigheten markant. Robotbläckfisken kan även kräla på botten samt bära med sig saker när den simmar. Man har dessutom släppt lös den ute i riktiga havet där den fått simma fritt bland fiskarna och ser då nästan ut som en levande bläckfisk.

IEEE Spectrum


Jackal heter en ny UGV (Unmanned Ground Vehicle) från Clearpath Robotics som är deras tredje landgående utomhusrobot (sedan tidigare har Clearpath sina robotar Grizzly och Husky). Jackal, som väger 17 kg och klarar av en nyttolast på 20 kg, kan närmast liknas vid en mindre version av Husky. Det är en fyrhjulsdriven UGV som tar sig fram med en hastighet av 2 m/s och tål tuffa tag samt regnigt väder och ner till 20 minusgrader. Körtiden är 8 timmar, eller 2 timmar vid tungt bruk och inuti finns sensorer som bland annat GPS och IMU.

https://www.youtube.com/watch?v=Sw5lSGkaNAU


RoomAlive heter ett nytt koncept från Microsoft som kan göra om hela ditt vardagsrum till ett datorspel. Detta sker via sex Kinect 2.0-sensor som parats ihop med varsin standardprojektor. Det hela påminner lite om ett holodeck från StarTrek då man även kan få objekt att till synes sväva i luften. Tekniken där dock beroende av fasta ytor för att projicera bilderna och rummets topografi skannas först av med hjälp av Kinectsensorerna. I videoklippen nedan visas hur man bland annat kan spela det klassiska whack-a-mole i sitt vardagsrum och även kasta virtuella tennisbollar till varandra.

New Scientist


Disney Research har tagit fram denna luftdrivna robotarm som förutom att vara väldigt tyst, eftersom den är motorlös, kan kopiera rörelserna från en mänsklig dockspelare väldigt mjukt och naturligt utan fördröjning. Det är också möjligt för dockspelaren att sitta på långt avstånd från själva dockan, till skillnad från klassisk animatronik. Att man slipper ha motorer i själva robotarmen gör den betydligt lättare, samtidigt som den fortfarande är snabb och kraftfull. För er som vill se mer i detalj hur tekniken fungerar finns mer information här.


I detta klipp från februari 2014 gästar Mats Lindgren, vd Kairos Future, TV4 Nyhetsmorgon och talar om vilka jobb som kommer tas över av robotar. Under Almedalsveckan i somras hölls även ett seminarium på temat.


Den kinesiska drönartillverkaren DJI har besökt Island för att filma ett utbrott hos vulkanen Bárðarbunga med en av sina Phantom 2-drönare, något som är för farligt att göra med en bemannad helikopter. Man använde en GoPro-kamera på drönaren och LightBridge som är DJI:s egen tekniska lösning för att kunna strömma HD-video i realtid via en 2,4 GHz radiolänk. De fick riktigt fina bilder från vulkanen och uppenbarligen var det så varmt att GoPro-kameran började smälta, men som tur var klarade sig SD-kortet med videomaterialet.

I den andra videon får vi se hur det gick till bakom kulisserna när man filmade det hela.


Franska AR+ har utvecklat den robotiserade lösningen ARCAM för att styra TV-kameror under till exempel nyhetssändningar. Systemet bygger på lättviktsrobotar från danska Universal Robots och ska endast kosta en bråkdel av andra liknande system som finns idag. ARCAM finns i tre versioner; ARCAM tv, ARCAM cine och ARCAM stop motion.


Från IROS 2014 kommer denna hemrobotlösning som bygger på UHF RFID. Genom att fästa billiga självhäftande UHF RFID-taggar på viktiga saker i ett hem, som till exempel mediciner, nycklar och liknande kan en PR2-robot utrustad med två vridbara riktantenner läsa av RFID-signalstyrkan och därigenom upptäcka och navigera till objekten.


National Robotics Engineering Center (NREC) har inte bara utvecklat DRC-roboten CHIMP utan även visionsensorerna för Boston Dynamics fyrbenta robot LS3. I videon här under får vi en snabbgenomgång av hur mjukvaran som bearbetar sensordatan fungerar och därmed gör att LS3 kan klassificera olika objekt i sin omgivning via maskininlärning.


Slutligen en video från robotlabbet vid amerikanska Illinois Institute of Technology (IIT) som demonstrerar hur en drönare autonomt kan fästa sig på en slät vägg och sedan passivt hänga kvar där tills det är dags att flyga iväg igen. Det hela sker med hjälp av ett nytt gripdon som består av tre självhäftande dynor. Varje dyna är även försedd med en kraftsensor som känner av hur mycket den belastas.

I praktiken innebär det att drönaren bara behöver flyga rätt in i väggen för att fästa på den och bli hängande. När den sedan ska lyfta igen går rotorerna först igång så den hamnar i horisontellt läge och därefter kopplar gripdonet loss drönaren från väggen. Allt detta sker autonomt via en PID-regulator och en Kinectsensor.