1 av 3 jobb har tagits över av robotar 2025

Om bara lite drygt tio år kommer var tredje jobb att ha tagits över av robotar, drönare och sofistikerade datorprogram, förutspår analysfirman Gartner.

Det var under Gartners stora konferens Symposium/ITxpo i USA som deras forskningschef Peter Sondergaard gick ut med detta budskap. Han tog bland annat upp drönare och sa att ”En dag kan en drönare vara dina ögon och öron”. Sondergaard menar att drönare om fem år kommer vara en naturlig del av verksamheten i många branscher, såsom jordbruk, geografiska undersökningar samt inspektion av olje- och gasledningar.

Han säger även till ComputerWorld att smarta maskiner är en framväxande ”superklass” av teknik som utför en mängd olika arbeten, både av det fysiska och intellektuella slaget. Till exempel kan sofistikerade mjukvaror idag inte bara rätta prov med förvalda flervalssvar utan även bedöma studenters uppsatser.

”Gartner förutspår att ett av tre jobb kommer konverteras till mjukvara, robotar och smarta maskiner till 2025”, säger Sondergaard. Han menar också att nya digitala verksamheter kommer kräva mindre arbetskraft och att maskiner kommer kunna bearbeta och förstå data snabbare än människor kan.

Gartners analys går i samklang med liknande rapporter på området som kommit den senaste tiden från bland annat Oxfords universitet, Reforminstitutets Stefan Fölster och Etla, Näringslivets forskningsinstitut i Finland. De exakta siffrorna skiljer sig lite mellan rapporterna, men trenden är tydlig – det är inte längre science fiction att robotar tar över jobben och det börjar på allvar bli dags för makthavarna att fundera på hur samhället ska tackla detta.

SE ÄVEN: