DHL börjar leverera med autonoma drönare

DHL:s drönare Parcelcopter. Foto: DHL

Idag påbörjar DHL de första kommersiella leveranserna med drönare i Europa som godkänts och hinner därmed före både Amazon och Google som visat upp liknande planer. DHL:s drönare är helt autonoma och ska i första hand leverera läkemedel.

DHL:s Parcelcopter, som den kallas, bygger på tyska Microdrones quadkopter MD4-1000 och kan bära med sig en last på upp till 1,2 kg. DHL har även tagit fram en särskild transportbehållare för drönarna som är både lättviktig, vädertålig och vattentät. Denna behållare är även mer aerodynamiskt formad än de vanliga fyrkantiga paketen man tidigare testflugit med. Regn, snö och damm ska heller inte vara några större problem för denna typ av drönare, uppger Microdrones på sin hemsida.

Drönaren har flygtid på upp till 45 minuter och en räckvidd på minst 12 kilometer. På 50 meters höjd kan den flyga i en hastighet av 18 meter/sekund, beroende på hur kraftig vind det är. Drönaren är dessutom helt autonom och kan både lyfta, flyga till destinationen och landa helt utan mänsklig inblandning. Av säkerhetsskäl kommer drönarna dock övervakas noga av människor som vid eventuella problem direkt kan ta över flygkontrollen manuellt. DHL:s drönare är också relativt tyst och ska på 50 meters håll inte låta högre än en människa som pratar.

Foto: DHL

Idag, fredag den 26 september, påbörjar DHL de första godkända, kommersiella drönartransporterna och detta är även första gången i Europa som en obemannad flygfarkost används autonomt i ett riktigt uppdrag. Rent konkret handlar det huvudsakligen om att leverera medicin och andra brådskande varor från Norddeich hamn i nordvästra Tyskland till ön Juist cirka 12 kilometer norrut. Beroende på vädret tar det mellan 15-30 minuter för drönaren att ta sig dit och tanken är att den ska användas främst när reguljära transportsätt som färjor och flygplan inte är tillgängliga eller när något behöver levereras så snabbt som möjligt.

Boende och turister på Juist kommer från och med idag kunna lägga beställningar via DHL:s webbsida och drönarna har fått ett särskilt område på ön där de kommer kunna landa och lyfta. Efter landningen tar ett DHL-bud över leveransen den sista biten fram till kunden. DHL poängterar dock i sitt pressmeddelande att de i dagsläget inte har några planer på att använda drönare för vanliga paketleveranser utan att man med detta forskningsprojekt kommer testa och utvärdera möjligheterna för sådana leveransmetoder. Man ser dock en framtida potential för drönarleveranser av brådskande gods till avlägsna eller glesbefolkade områden.

DHL påbörjade sitt forskningsprojekt med Parcelcopter i december 2013 och i videon ovan kan vi se hur det såg ut när de gjorde testleveranser till DHL-högkvarteret i Bonn över floden Rhen. Sedan dess har drönaren anpassats för att bättre klara de utmaningar det innebär att flyga till havs.

DHL