Hoppande robotgepard från MIT

Foto: Jose-Luis Olivares/MIT

I maj 2012 skrev Robotnyheter om att även MIT håller på att utveckla en robotgepard. Drygt två år senare har MIT nu visat upp version 2 av sin robot – denna gång utanför labbet.

MIT Cheetah 2 skiljer sig en del från Boston Dynamics dito WildCat genom att den drivs med batteri och elektriska motorer istället för bensinmotordriven hydralik. Den är därmed avsevärt mycket tystare och springer heller inte riktigt på samma sätt utan snarare skuttar fram likt en kanin.

Vid inomhustester har MIT Cheetah 2 kommit upp i en hastighet av 16 km/h och kan dessutom hoppa över upp till 33 centimeter höga hinder för att därefter fortsätta springa direkt efter landningen. Forskarna vid MIT uppskattar att deras robotgepard har potential att nå hastigheter på upp till närmare 50 km/h (30 mph).

Hemligheten bakom roboten ligger i en nyutvecklad algoritm samt specialdesignade elektriska motorer med högt vridmoment som MIT tagit fram. Förutom att hoppa över drygt 30 centimeter höga hinder klarar den 70 centimeter långa och 31 kg tunga robotgeparden även av att ta sig fram på ojämna underlag.

MIT

Det här inlägget postades i Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.