Roboten Ada förutspår rödgrön valseger

Enligt mjukvaruroboten Ada är riksdagsvalet redan avgjort. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia

Det har väl inte undgått någon att det är riksdagsval på söndag och nya opinionsmätningar dyker upp så gott som dagligen. Ska man tro roboten Ada är dock valet redan avgjort.

Enligt botten Ada kommer de rödgröna bli större än Alliansen, FI hamna under spärren, SD bli vågmästare och KD klara sig kvar i riksdagen. Det går även att ställa egna frågor till Ada i stil med ”blir parti X större än parti Y?” för att se sannolikheten.

Ada är en mjukvarurobot som baseras på en så kallad bayesiansk modell. Modellen bygger delvis på data från tidigare val (bland annat opinionsundersökningar) ända tillbaka till 1970-talet, förklaras på Adas webbsida. Ju närmare valet desto större vikt får dessutom opinionsmätningarna för Ada.

Genom att analysera historisk opinionsdata har hon lärt sig hur väljare rör sig. Hon vet att partier som ligger nära riksdagsspärren månaderna innan valet har en tendens att spurta och att uppgång för borgerliga partier som Centern och Kristdemokraterna ofta beror på att moderater taktikröstar.

Adas prediktioner förändras varje gång hon matas med ny kunskap, det vill säga nya opinionsmätningar. I takt med att vi närmar oss valdagen kommer hon att bli säkrare på slutresultatet.

I skrivande stund förutspår Ada följande scenario. Foto: Skärmdump från BottenAda.se

Ada ska med denna modell vara mer pricksäker än klassiska ”poll of polls”. Som alltid i prognoser finns dock en viss osäkerhetsfaktor, men utvecklarna av Ada hävdar att man med den modell Ada använder lyckades pricka in valresultatet (inom ett givet sannolikhetsband) för samtliga partier i valen 2006 och 2010 redan tre och en halv månad innan valdagen. Självförtroendet hos Adas skapare går heller inte att ta miste på.

Ada är ett experiment. Men vi vågar ändå sticka ut hakan påstå att hon redan nu gör bättre prognoser än alla otaliga magkänslodrivna politiska kommentatorer. Vi tror också att hon är en värdig utmanare till etablerade opinionsinstituten.

Ada drivs som ett hobbyprojekt av Måns Magnusson, doktorand i statistik och hjärnan bakom Ada, samt journalisten Jens Finnäs som skapat webbsidan. För den som vill fördjupa sig i hur Ada fungerar finns mer att läsa här.

Huruvida Ada får rätt eller ej i sin analys vet vi bättre på måndag eller sent på söndag kväll då vallokalerna stängt och röstsiffrorna börjat sammanställas. Men kanske intressantast är hur Ada kan ses som ett tecken i tiden som visar på automatiseringens framfart. Kanske är det en algoritm som levererar den träffsäkraste valprognosen i nästa val?

Botten Ada, DI

SE ÄVEN: