Här är ABB:s nya tvåarmade robot YuMi

ABB:s nya personsäkra, tvåarmade robot YuMi. Foto: ABB

Den nya roboten YuMi från ABB har två armar, är säker nog att arbeta sida vid sida med människor och har en precision så hög att den kan trä en tråd i ett nålsöga.

Flera av er känner säkert igen YuMi då den härstammar från den tidigare konceptroboten Frida. YuMi står för ”You and Me” och anspelar på att det är en robot som gjorts säker nog att kunna arbeta sida vid sida med människor utan behov av säkerhetsburar och liknande. Roboten har istället vadderade armar i kombination med inbyggd känsel som gör den säker att jobba bland människor.

YuMi kan hantera allt från små precisionstillverkade delar i ett mekaniskt armbandsur till komponenter i mobiltelefoner, läsplattor och bärbara datorer, skriver ABB i sitt pressmeddelande. Roboten har även ett handtag högst upp och har utvecklats främst med flexibel och flyttbar produktion av konsumentprodukter inom elektronikindustrin i åtanke. Med tiden ska den dock komma att täcka fler marknadsområden.

“YuMi kommer att förändra många människors syn på tillverkning och industriprocesser” säger Pekka Tiitinen, chef för divisionen Discrete Automation and Motion. ”YuMi öppnar en oändlig mängd möjligheter. Vi befinner oss i inledningen av en mycket spännande ny era inom industriell automation”.

Per Vegard Nerseth, chef för ABB:s globala robotverksamhet, tillägger: ”Att ge roboten namnet YuMi återspeglar den sanna betydelsen av samarbetet mellan människa och maskin. Människor och robotar delar på arbetsuppgifterna sida vid sida på ett sätt som vi aldrig kunnat föreställa oss tidigare”.

Foto: ABB

Under automationsmässan Automatica 2014 i München i somras demonstrerades YuMi när den monterade över 3.000 strömbrytare per dag sida vid sida med en mänsklig montör, vilket kan ses i videon högre upp. YuMi kommer släppas på marknaden den 13 april 2015 vid Hannovermässan i Tyskland.

Yumi