Google satsar på hemleveranser med drönare

Foto: Google/Youtube

Googles hemliga forskningsavdelning Google[x] har nyligen demonstrerat Project Wing. Det handlar om drönare som ska kunna sköta hemleveranser av olika produkter.

Googles drönare ska autonomt kunna flyga från en plats till en annan via GPS-vägpunkter som stakas ut. Väl framme vid destinationen hissas produkten som ska levereras ner i en lina och frigörs när den nått marken. I en video som Google släppte i torsdags får vi se en demonstration av Project Wing där de levererar hundgodis i Queensland, Australien. Man har även levererat ett första hjälpen-kit och vatten till bönder.

Till skillnad från liknande projekt, däribland Amazons Prime Air, använder sig Google inte av en klassisk multirotorplattform utan snarare en drönare bestående av en stor vinge med ett spann på 1,5 meter och fyra propellrar. Den har dock konstruerats som en så kallad tail-sitter, en slags VTOL-farkost som gör att drönaren kan flyga som ett flygplan under transportsträckan men även hovra i luften när den är framme vid destinationen.

Själva leveransen avslutas genom att drönaren hovrar på cirka 45 meters höjd, lossar produkten från förvaringsutrymmet i mitten och hissar ner den i en lång lina. När produkten nått marken kopplas linan loss från den och viras upp i drönaren igen. Än så länge rör det sig dock om en första prototyp och en färdig produkt uppges ligga flera år bort i tiden. I USA är det dock ännu inte lagligt att flyga med civila drönare för kommersiellt bruk, vilket det däremot är i Australien där Google har utfört sina fälttester.

BBC

SE ÄVEN: