Vileda Relax robotdammsugare

Den tyska städproduktstillverkaren Vileda säljer, utöver sin robotmopp ViROBi, numera även en robotdammsugare i Sverige.

Vileda Relax, som den heter, är en robotdammsugare i budgetsegmentet och har varken automatisk laddning eller schemaläggning av städtider. Den har dock trappsensor samt en stötfångare längst fram på som gör att den känner av när den kör in i möbler. Vileda Relax är främst avsedd för hårda golvytor, men ska även klara av kortluggiga mattor såsom heltäckningsmattor och liknande.

Roboten städar i tre steg – först sidoborsten som sopar in damm från hörn och väggar, därefter huvudborsten som sopar upp grövre partiklar och slutligen sugs allt upp av sugmotorn in i dammbehållaren. Ovanpå robotdammsugaren finns tre knappar där man kan får ange storlek på rummet som ska dammsugas, vilket påminner om hur den första generationens iRobot Roomba fungerade.

Drifttiden på Vileda Relax uppges vara upp till 80 minuter efter 4-5 timmars laddning och eftersom den inte automatiskt kan återvända till någon laddningsstation är det manuell laddning som gäller. Detsamma gäller när man vill att roboten ska dammsuga, då får man trycka igång den manuellt.

Någon fjärrkontroll verkar inte heller följa med, vilket gör det lite besvärligare om man vill stanna roboten när den åker omkring. Storleksmässigt är den 8,7 centimeter hög, vilket får anses vara normalhöjd på en robotdammsugare idag. Huruvida den klarar av trösklar är oklart, men av videon att döma verkar den ha problem att ta sig över sladdar som ligger på golvet. Priset på Vileda Relax ligger i skrivande stund på runt 1.500 kronor.

SE ÄVEN: