10 robotgräsklippare i test av Selbst

Honda Miimo 300 blev bäst i test när tyska Selbst testade robotgräsklippare.

Den tyska gör-det-själv-tidningen Selbst testade förra året tio robotgräsklippare i samarbete med TÜV Rheinland. Vinnare blev Hondas robotgräsklippare Miimo 300.

Testet fokuserar på den tyska marknaden men de flesta modellerna säljs även i Sverige. Trots att testet har ett år på nacken är det fortfarande aktuellt då de modeller som finns i Sverige fortfarande säljs och det inte har lanserats så många nya robotgräsklippare under 2014, jämfört med 2013.

Bäst i test blev Honda Miimo 300 som även var den dyraste modellen i testet (2.550 euro). Den sammanfattas som en ”Mycket pålitlig, flexibel och anpassningsbar robot som är enkel att använda”. Det var också den enda robotklipparen som fick omdömet ”sehr gut” (mycket bra).

Honda kommenterar själva testresultatet i ett pressmeddelande:

Hondas robotgräsklippare fungerade bäst utan tillsyn. Enligt testet arbetade Miimo stillsamt och störningsfritt. Enkel hantering och noggrann klippning även av oregelbundna partier av gräsmattan fungerade mycket bra. God klätterförmåga och hög säkerhet noterades också hos Miimo.

Utifrån kriterierna hur jämnt den klipper gräset konstateras att gräsmattan blir jämnare än med en traditionell gräsklippare och dessutom välgödslad med det finfördelade klippet.

På andra och tredje plats hittar vi AL-KO Robolinho 3000 respektive Gardena R40 Li. Även dessa är två modeller som säljs på den svenska marknaden. De uppges vara nästan lika diskreta som Honda Miimo och kan tack vare sin låga ljudnivå klippa även på natten.

Övriga testade modeller är:

Wolf-Garten Robo Scooter 500 är i själva verket en Robomow i ny kostym och RotenBach SPM08-320, som var den i särklass billigaste modellen (550 euro), ser ut att bygga på den kinesiska modellen Tianchen. Den lyckades för övrigt ta sig utanför begränsningskabeln under testet och det är ju inte så lyckat om ens robotgräsklippare rymmer och åker ut på gatan.

Varumärket Sabo ägs av John Deere så Sabo Mowit 500 F är med andra ord en variant på robotgräsklipparen Tango E5 från John Deere. Den sistnämnda säljs i Sverige, även om den kanske inte riktar sig i huvudsak till privatmarknaden.

En gemensam specifikation man kan se hos de testade robotgräsklipparna är att samtliga, utom de tre sämsta i testet, har litium-jon-batterier. Ljudnivåmässigt ligger de runt 55-69 dB(A) när nivån mätts på en halvmeters avstånd.

Testet publicerades ursprungligen i Selbst 6/2013 men kan även köpas som PDF här för 1,99 euro (cirka 19 kronor) där bland annat en tabell med detaljer om samtliga tio modeller går att läsa.

Selbst

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Jörgen Elisson

    Ger verkligen inte mycket för dessa tester längre på robot klippare. Test vinnare i ett test kan vara sämst i nästa etc.