Förarlösa bilar legaliseras i Storbritannien 2015

En av de självkörande bilar som sedan tidigare utvecklats i Storbritannien. Foto: John Cairns

Regeringen i Storbritannien har meddelat att förarlösa bilar kommer tillåtas köra på allmäna vägar i landet från och med januari nästa år.

Totalt kommer tre tekniktester, som förväntas pågå mellan 18 till 36 månader, att utföras med start den 1 januari 2015 och flera utvalda städer tävlar om att få vara värd för testerna som påbörjas samtidigt. Storbritanniens ministrar har beställt en översyn av landets vägförordningar för att kunna ta fram lämpliga riktlinjer, skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har en grupp ingenjörer vid Oxfords universitet experimenterat med förarlösa bilar, men varit begränsade av juridiska hinder. Nu har dock politikerna i Storbritannien insett potentialen i självkörande bilar och fått till en förändrad lagstiftning. Man har även budgeterat 10 miljoner pund (motsvarande nästan 120 miljoner kronor) som kommer fördelas mellan de tre vinnarna.

Storbritanniens transportminister Claire Perry kommenterar satsningen på följande vis:

Förarlösa bilar har en enorm potential att förvandla Storbritanniens transportnätverk – de kan förbättra säkerheten, minska trängseln och ge lägre utsläpp, i synnerhet CO2. Vi är fast beslutna om att se till att förarlösa bilar kan uppfylla denna potential och det är därför vi aktivt granskar rättsliga hinder för att skapa det rätta ramverket för testerna av dessa fordon på brittiska vägar.

BBC News har fått sig en provtur i en prototyp av en av de självkörande bilarna, som är en modifierad Ford, och vi får bland annat veta att bilen även kommunicerar trådlöst med trafikljusen för att det ska vara grönt när bilen närmar sig en korsning.

Robotnyheter har tidigare rapporterat om den autonoma bilen RobotCar UK som utvecklats vid Oxford. Bilen är en modifierad Nissan Leaf och samma universitet är även med och utvecklar japanska Nissans egen självkörande bil som de lovar ska gå att köpa för ett överkomligt pris till år 2020. Nissans bil var för övrigt den första autonoma bil som framfördes på allmän väg i Japan, vilket skedde i slutet av november 2013.

2004 anordnades DARPA Grand Challenge, som var den första av tre tävlingar för självkörande bilar. Idag, 10 år senare, håller flera stora biltillverkare på att utveckla helt eller delvis autonoma bilar och i USA har som bekant självkörande bilar redan legaliserats i flera delstater, däribland Nevada, Florida och Kalifornien. Volvo och Scania utvecklar även de självkörande fordon och 2017 ska 100 självkörande Volvobilar rulla omkring i Göteborg.

BBC, Gov.uk