Robotar tar över tillverkningen av iPhone

IPhone 5s. Foto: Apple

Under ett aktieägarmöte nyligen berättade Foxconns vd Terry Gou att man kommer börja använda en ny sorts robotar i sina fabriker. Apple blir det första företaget som kommer få sina produkter tillverkade av de nya robotarna.

Robotarna, som kallas ”Foxbots”, är just nu inne i den avslutande testfasen och totalt planerar man att ta fram 10.000 robotar. Robotarna kostar mellan 20.000 – 25.000 dollar (135.000 – 170.000 kronor) och varje robot klarar av att tillverka i snitt 30.000 iPhones per år.

Med andra ord är det ganska sannolikt att en del av de över 1,2 miljoner anställda som idag arbetar på Foxconn kommer få se sig om efter andra arbetsuppgifter eftersom de inte kommer kunna konkurrera lönemässigt med robotar som jobbar dygnet runt oavlönat och utan att klaga på arbetsmiljön.

Mycket tyder på att de nya robotarna kommer börja användas i samband med tillverkningen av Apples kommande iPhone 6 som beräknas lanseras i september. Man har dock även anställt 100.000 nya medarbetare som ska hjälpa till med produktionen av iPhone 6.

Redan 2011 rapporterades att Foxconn, som är världens största elektroniktillverkare, planerade att ersätta personal med en miljon robotar fram till 2014. Det har dock blivit en del förseningar och det är i dagsläget okänt hur många robotar som arbetar hos Foxconn.

9to5Mac, Apple Insider

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.