Robotseminarier under Almedalsveckan 2014

Almedalen i Visby. Foto: Gotlands kommun

Nästa vecka inleds det politiska jippot Almedalsveckan på Gotland och i år kommer det anordnas åtminstone fem seminarier som handlar om robotar.

Almedalsveckan pågår under åtta dagar, en dag för varje riksdagsparti, vilket i år sker mellan den 29 juni – 6 juli. Fyra av seminarierna under veckan handlar om vad som händer med jobben och arbetsmarknaden när robotar tar över allt fler jobb. Ett annat seminarium tar upp ny teknik inom äldreomsorgen i form av bland annat telenärvaroroboten Giraffen.

Bland annat med anledning av ett antal rapporter som släppts det senaste året har allt fler börjat inse att det här med robotar som tar över jobb vi tidigare trott att bara människor klarar av inte längre är science fiction utan en realitet som smyger sig på allt mer för varje år.

Hur jobben och arbetsmarknadspolitiken ska tacklas i framtiden om vi människor inte behöver arbeta i samma utsträckning längre på grund av automatiseringen är med andra ord något våra politiker i riksdag och regering snart måste börja förhålla sig till. Nedan följer en lista över de seminarier om robotiseringen som anordnas under årets Almedalsvecka.


Om robotarna tar våra jobb – vad skall vi göra istället?

Beskrivning av evenemanget
Flera talar om att antalet arbetstillfällen försvinner i takt med den ökande teknikutvecklingen. Seminariet syftar till att titta in i framtiden med hjälp av aktörer från Maker-rörelsen och teknikföretag och diskutera vad vi kan eller vill sysselsätta oss med i framtiden.

Seminariet hålls den 1 juli klockan 13:00 – 14:00 och arrangeras av Creatables & Preera. Mer information här.


Busy doing nothing – om framtidens arbetsliv

Beskrivning av evenemanget
Nära häften av alla jobb kan tas över av maskiner, datorer och robotar inom 20 år. Förändringen gäller inte bara industriproduktion, framöver hotas yrken som ekonom, jurist, läkare och chaufför. Är det dags att skrota arbetslinjen?

Utökad beskrivning av evenemanget
Program och medverkande: What will future jobs look like? – Andrew McAfee, professor på MIT, USA, medförfattare till den uppmärksammade boken ”The Second Machine Age”. Drivkrafter och möjligheter med den nya tekniken – Mikael Haglund, teknisk direktör IBM Svenska AB. Hur blir det i Sverige? – Stefan Fölster, adjungerad professor på KTH och chef på Reforminstitutet, presenterar en ny studie med olika tänkbara framtidsscenarier. I panelen: Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO Christian Sandström, Chalmers, forskar på s k Disruptive technologies Mona Sahlin, f.d partiledare för S, Gunnar Karlsson, professor KTH. Moderator: Mia Odabas, ekonomijournalist. Efter seminariet hålls ett mingel i Tavernatältet.

Seminariet hålls den 2 juli klockan 15:30 – 17:00 och arrangeras av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Mer information här.


Valet 2030: Arbetslinjen i ett automatiserat arbetsliv?

Beskrivning av evenemanget
Forskarna hävdar att 47 % av alla jobb är helt eller nästan helt automatiserbara mot 2030. Vi står på tröskeln till en ny ”industriell revolution”, vad händer om revolutionen blir av och trenderna består? Vad innebär arbetslinje och full sysselsättning och vilka blir valfrågorna 2030?

Utökad beskrivning av evenemanget
Taiwanesiska Foxxcon ska köpa 1 miljon robotar på en världsmarknad på 160 000. Narrative Sciences algoritmer levererar journalistik till dags- och fackpress. Datorprogrammet Emily Howells klassiska kompositioner finns tillgängliga på CD. Och forskarna hävdar att 47 % av alla jobb är helt eller nästan helt automatiserbara mot 2030. Vi står på tröskeln till en ny ”industriell revolution”, och vad händer om revolutionen blir av och trenderna består? Vad innebär arbetslinje och full sysselsättning och vilka blir valfrågorna 2030? Och vad borde valet handla om redan i år? Välkommen till ett seminarium där vi diskuterar de stora sammanhangen, megatrenderna och framtidsscenarierna. Med oss har vi flera namnkunniga debattörer och tänkare.

Seminariet hålls den 3 juli klockan 08:30 – 09:30 och arrangeras av Kairos Future. Det kommer gå att se det hela direktsänt på www.kairosfuture.com. Mer information här.


Tar robotarna våra jobb, igen?

Beskrivning av evenemanget
Debatten om robotarna som tar våra jobb är inte ny. Men när robotarna blir allt mer autonoma blir listan på vad de kan göra väldigt lång och frågan är om mänskligheten lyckas skapa nya jobb i lika stor utsträckning. Är utvecklingen ett hot eller en möjlighet för samhället?

Utökad beskrivning av evenemanget
Enligt en undersökning gjord av forskarna Michael A. Osborne och Carl Benedict Frey som blivit mycket uppmärksammat internationellt kan vartannat arbetstillfälle i USA vara möjligt att ersätta med robotar inom ett årtionde eller två. Debatten är förvisso inte ny, den har funnits ända sedan industrin började automatiseras. Hittills har motargumentet varit att det uppstår andra sorters jobb istället och att vi människor slipper slitgörat. Men när robotarna blir allt mer autonoma blir listan på vad de kan göra väldigt lång och frågan är om mänskligheten lyckas skapa nya jobb i lika stor utsträckning. Kanske är det återigen dags att väcka frågan om vad vi ska göra med all den tid som frigörs?

Seminariet hålls den 4 juli klockan 09:30 – 10:15 och arrangeras av Camino och Ekobanken. Mer information här.


Teknik i omsorgen om våra äldre – möjlighet eller integritetskränkning?

Beskrivning av evenemanget
Kan kameraövervakning ersätta personal i hemtjänsten på natten? Och kan en giraff-robot göra hembesök? Möjligheterna idag är många – men vad händer med integriteten? Vad säger de äldre? Regeringsuppdraget Teknik för äldre i samarbete med PRO.

Seminariet hålls den 5 juli klockan 08:45 – 09:45 och arrangeras av Hjälpmedelsinstitutet. Mer information här.

SE ÄVEN: