Ny strategi ska stärka KUKA i Norden

Foto: KUKA

Tyska KUKA har tagit fram en strategi för att stärka sin position i Norden genom en bredare robotsatsning. Idag är KUKA en av världens största leverantörer av industrirobotar, i synnerhet vad gäller lösningar för bilindustrin.

– Den positionen ska vi försvara men bilindustrins cykliska investeringar innebär i praktiken att inköp av nya robotar endast sker vart sjunde år, säger Jonas Glimdén, VD, Kuka Nordic AB. Därför måste vi också förstärka vår position i andra branscher.

KUKA har därför på koncernnivå tagit fram en global strategi med syfte att utveckla affärerna inom området General Industry, vilket omfattar alla verksamheter utom bilindustrin, skriver man i pressmeddelandet.

– Här på den nordiska marknaden är vi igång med arbetet. Vi har förstärkt säljorganisationen rejält i Sverige, Danmark och Finland säger Jonas Glimdén. En översyn av vårt erbjudande pågår. I praktiken innebär det att vi nu ”packar om” vår produktväska med inriktning mot identifierade branscher och företag. Parallellt arbetar vi också med att utveckla vårt partnerupplägg för ännu bättre gemensamma affärer.

I videon ovan ser vi LBR iiwa, en av KUKA:s senaste lättviktsrobotar som kan läras upp genom att man fysiskt flyttar robotarmen. Den har dessutom känsel via vridmomentsensorer i alla sju axlar, vilket gör att den stannar upp ifall den kolliderar med till exempel en människa eller om en hand kommer i kläm.

KUKA