Videospecial: Automatica 2014

Foto: Shadow Robot

Automatica 2014 avslutades i fredags och en del videoklipp från mässan har dykt upp. Nytt för i år var som bekant den dedikerade avdelningen för professionella servicerobotar.

ABB var ett av flera välbekanta robotföretag som fanns representerade på Automatica 2014. De visade bland annat upp sin nya modell IRB 1200 som försetts med ABB:s Integrated Vision. IRB 1200 är en kompakt robot med internt kablage och kommer i två modeller med olika räckvidd och nyttolast. Den kan även fås IP67-klassad, vilket innebär att roboten är damm- och vattentät.

En ABB-robot byggd i LEGO Mindstorms visades också upp, samt att mässbesökarna fick prova på ABB:s simuleringsmjukvara med Oculus Rift-stöd.

ABB:s tvåarmade konceptrobot FRIDA (även om ABB själva inte tycks använda det namnet längre) visades också upp som ett exempel på hur människa och robot kan samarbeta vid monteringsarbeten.


Nedan följer tre videoreportage från Automatica själva med lite gott och blandat från mässan där det första klippet har fokus på servicerobotar.


Brittiska Shadow Robot var också på plats i München och visade upp sin ROS-baserade robothand Dexterous Hand som med hjälp av en Kinectsensor skapar 3D-modeller av objekt för att beräkna hur de ska greppas.

”När den väl har sett ett objekt, och listat ut orienteringen i förhållande till sig själv, beräknar den bästa sättet för att greppa det”, berättar Gavin Cassidy, verksamhetschef för Shadow Robot, för New Scientist. Tanken är dock att den djupseende kameran så småningom ska miniatyriseras och byggas in i själva handen.