Pepper – världens första hemrobot som kan läsa känslor

Foto: Vincent Desailly

Pepper heter den senaste roboten från franska Aldebaran Robotics, mest kända för sin lilla humanoida robot NAO. Det är världens första hemrobot som kan läsa av människors känslor.

I slutet av 2012 köpte den japanska mobiljätten SoftBank en majoritetsandel i Aldebaran Robotics för 100 miljoner dollar. Nu ser vi den första frukten av affären i form av den humanoida hemroboten Pepper. Roboten kommer dock inte kunna diska, städa eller laga mat, men utvecklarna har lagt mycket krut på mjukvaran och stoltserar med både en Emotion Engine och en molnbaserad artificiell intelligens kallad Cloud AI.

Pepper förstår nämligen att du är glad om du skrattar eller ledsen om ditt ansiktsuttryck eller kroppshållning avslöjar det. Roboten analyserar kroppsspråk, tonläget i rösten samt ansiktsuttryck och kan därefter anpassa sitt beteende efter detta. Pepper kan bland annat dra skämt, dansa och underhålla på flera olika sätt, men det ska även gå att utöka förmågorna genom att skapa appar till den via ett kommande SDK från Aldebaran. Precis som NAO körs Pepper på operativsystemet NAOqi.

Foto: SoftBank

Utseendemässigt påminner Pepper lite om en förvuxen NAO, åtminstone från midjan och uppåt. Den 121 centimeter höga och 28 kilo tunga roboten tar sig dock fram med hjul istället för två ben. Den rör dessutom på sina leder betydligt snabbare och mjukare än NAO och varje hand har fem fingrar, till skillnad från NAO som har trefingrade händer. Inuti den finns sensorer som gyro, 3D-sensor, beröringssensor, sonar, laser, kollisionssensor med mera. Tack vare sensorerna kan Pepper bland annat hålla balansen och undvika att köra in i saker.

På torson sitter en 10,1-tums pekskärm som kan användas för att visa information och interagera med Pepper. Roboten rullar på med en hastighet av 3 km/h och kan ta sig över trösklar på upp till 1,5 centimeter. När den släpps kommersiellt ska den kunna navigera omkring autonomt i hemmet och ha en batteritid på över 12 timmar utan uppehåll. I huvudet sitter fyra mikrofoner, två RGB-kameror, en 3D-sensor samt tre beröringssensorer.

En intressant sak med Pepper är att den lär sig med tiden vad vi människor gillar och inte gillar. Erfarenheten lagras i en molnbaserad AI (Cloud AI), vilket gör att alla Pepper-robotar runt om i världen kan ta del av samma erfarenhetsdatabas. Det kan handla om vilka skämt som går hem, vad som är lämpligt/olämpligt att säga till en nedstämd person eller vilka böcker som är uppskattas av barn. Roboten förstår vanligt tal och kan svara på både engelska, franska, spanska och japanska.

Pepper kommer gå att köpa i Japan via SoftBank med start i februari 2015 och priset för basmodellen kommer ligga på 198.000 yen (cirka 12.900 kronor exklusive moms), vilket är väldigt lågt med tanke på att NAO länge kostade över 100.000 kronor. Redan från och med idag kan dock den som har vägarna förbi Japan prata och interagera med Pepper då den kommer finnas i två av SoftBanks butiker i Tokyo (SoftBank Omotesando och SoftBank Ginza).

Det återstår att se om det slutgiltiga priset blir lika lågt och även ifall privatmarknaden är redo för en hemrobot som inte verkar kunna hjälpa till med så mycket fysiskt utan snarare mer är en sällskapsrobot. Presskonferensen, som hölls igår, går att se här.

Uppdatering 10 juni: I spellistan nedan kan ett antal videoklipp, uppladdade av Kazumichi Moriyama, från pressvisningen av Pepper ses.

SoftBank, Aldebaran Robotics, SoftBanks presskonferens, IEEE Spectrum