Veckans videor: Pac-Man, pizzor och robotmagi

Vietnamveteranen Fred Downs kan nu skala morötter igen tack vare sin nya cyborgarm. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka blir det blandad kompott i form av robottrolleri, pizzatillverkning, sopsortering, drönarfighter, maskiner som lär sig spela Pac-Man och en del annat smått och gott.

Forskare vid Washington State University har utvecklat algoritmer för att få en dator att inte bara lära sig spela Pac-Man utan också därefter kunna lära andra datorer och människor hur spelet fungerar. Principen hoppas forskarna kunna överföra till robotar som efter att de lärt sig till exempel hur man vill ha sitt kaffe bryggt kan lära andra robotar samma sak och även lära människor nya kunskaper.

”Allt eftersom robotar blir vanligare vill vi att de ska kunna lära sig snabbt och varje gång en robot lär sig något vill vi vara säkra på att den kan lära den informationen till en annan robot, för vi vill inte att denna information ska gå förlorad”, säger professor Matthew Taylor, som leder studien.

Daily Mail


Finska ZenRobotics har Robotnyheter skrivit om flera gånger tidigare. Nu har man släppt en ny video på vad man hävdar är världens första robotbaserade sopsorteringsanläggning.


Humanoid Robots Lab vid Freiburgs universitet i Tyskland har via ett Xsens MVN MoCap-system lyckats överföra helkroppsrörelser i realtid, inklusive objektmanipulation, till en NAO-robot. Detta innebär att de kan gå omkring med roboten samt greppa och lyfta objekt samtidigt som man ser via robotens inbyggda kamera. För att roboten inte ska ramla om man till exempel lutar sig för mycket har den försetts med automatisk tyngdpunktsfördelning.


Det första videoklippet på norska Zentas robotmyra A-Pod kom 2009 och har idag haft över en miljon visningar på Youtube. Nu har en ”ny” video släpps (från 2012 men upplagd först nu) där robotmyran befinner sig i sitt rätta element, det vill säga i skogen. A-Pod är en fjärrstyrd hexapod med 3 DOF i varje ben och totalt 25 servon. Framtill har den även ett par myrliknande käkar som den kan greppa objekt med.


Efter att industriroboten Baxter släppts även som forskningsrobot öppen för vem som helst att experimentera med har den dykt upp i diverse olika sammanhang. Här ser vi Marco Tempest, som kallar sig teknoillusionist, utföra en trollerishow tillsammans med sin robotmedhjälpare Baxter som dessutom blivit helvit.

TED


Frågan om krigsrobotar ska kunna bestämma själva när de ska avfyra vapen är ett etiskt dilemma för mänskligheten. The Verge har gjort en minidokumentär på detta tema där mycket av fokus ligger på DARPA Robotics Challenge Trials som hölls i slutet av 2013.


Italienska Prodal har producerat fryspizzor sedan 1994. På senare år har man dock tagit hjälp av ett gäng ABB Flexpicker-robotar som hjälper till med att smeta ut tomatsåsen.


Den 15 maj gick startskottet för Robot Ball 2014 i Moskva där man kunde se Baxter, NAO och diverse andra robotar. TV4 sände ett kort inslag från mässan.


Tested har under sitt besök på Maker Faire 2014 intervjuat Shawn Thorsson som på bara 96 dagar byggt denna replika i naturlig storlek av den berömda ED-209-polisroboten från den ursprungliga Robocopfilmen. Mer av Thorssons arbete går att se på hans blogg.


För ett par veckor sedan skrev Robotnyheter om ”Lukearmen” som utvecklats av DEKA med ekonomiskt stöd från DARPA och slutligen blivit FDA-godkänd. Nu har en ny video på cyborgarmen lagts upp där vi får se Vietnamveteranen Fred Downs, som fått sin ena arm bortsprängd av en mina, nu kunna skala en morot tack vare den robotiserade armprotesen.


2011 skrev Robotnyheter om den gigantiska robotormen Titanoboa. Under Maker Faire 2014 tog sig Tested ett snack med skaparen av den modulära och hydraliskt drivna robotormen.


Hobbydrönare med fyra eller flera rotorer blir allt vanligare i takt med att tekniken blir bättre och priserna lägre. Game of Drones, som även de var med på årets Maker Faire, är en slags fight club för multirotordrönare som går ut på att få ner sin motståndare till marken tre gånger för att vinna. Både kommersiella och hembyggda drönare får delta, men de hembyggda lyckas bättre eftersom de kan specialanpassas för att tåla tuffa tag. I Game of Drones används även vapen i form av projektiler, eld med mera. Under Maker Faire kunde man dock av säkerhetsskäl inte använda alla typer av vapen.