KTH: Vad händer när robotar tar över dödandet?

Linda Johansson. Foto: KTH

Vad händer när robotar tar över dödandet? Det frågar sig KTH-forskaren Linda Johansson som studerat robotar och etik och nyligen lagt fram en så kallad sammanläggningsavhandling som omfattar totalt sju artiklar.

Hon har bland annat forskat kring de etiska frågorna med autonoma militärrobotar och tycker att det är dags att vi börjar diskutera de etiska frågor som uppstår när robotarna blir allt mer självständiga. Vem bär till exempel ansvaret om en robot eller autonom drönare dödar en människa? Kan en robot hållas ansvarig för sina handlingar?

– Vem trodde för 30 år sedan att vi idag, 2014, skulle springa runt med internet på fickan?! Med tanke på hur snabbt utvecklingen går är det hög tid att ta tag i dessa etiska frågeställningar runt robotar. Ja, det är en av slutsatserna i min forskning. Det är inte för tidigt att börja diskutera sådana här frågeställningar. Det är viktigt att diskutera etiska aspekter redan idag, säger Linda Johansson.

I avhandlingen tar Linda Johansson även upp robotar inom andra områden där etiska frågor kommer att uppstå. Till exempel vårdrobotar och andra robotar som tar över tidigare mänskliga arbetsuppgifter.

– Det är fler arbetstillfällen än vad man först kan tro som kan ersättas av robotar. Det är inte bara enkla fabriksjobb som i framtiden tas över av autonoma system. Journalistik skulle delvis kunna göras av robotar. Det finns redan idag tester som visar att folk har svårigheter att skilja på en robots och en människas sportreferat, säger Linda Johansson.

Forskningen har finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och delvis i samarbete med FOI, skriver KTH i ett pressmeddelande som kan läsas i sin helhet här.

Uppdatering 11 juni 2014: Idag publicerade Ny Teknik en debattartikel av Linda Johansson där hon menar att ett förbud mot ”mördarrobotar” vore förhastat. Hon pekar bland annat på att det finns flera fördelar med autonoma robotar i krigssituationer.

Men det finns många fördelar med att använda robotar i krig. Robotar minskar riskerna, förlusterna och underlättar för militären på många sätt. Vissa hävdar dessutom att robotar faktiskt skulle vara bättre på att följa krigets lagar eftersom de saknar egen­intresse, inte har några fördomar och aldrig blir utmattade eller får psykiska problem.