Miele lanserar robotdammsugaren Scout RX1

Den tyska vitvarutillverkaren Miele lanserar nu i maj 2014 sin första produkt i segmentet robotdammsugare i form av Miele Scout RX1.

Miele, som grundades 1899, tillverkar sedan tidigare produkter som kylskåp, diskmaskiner, spisar, köksfläktar, mikrovågsugnar, torktumlare, dammsugare med mera. Deras första robotdammsugare Scout RX1 har bland annat ett smart navigationssystem som gör att den kan hålla redan på var i rummet den är och var den har städat.

Navigationsystemet Smart Navigation bygger på en uppåtriktad kamera och ett gyro för att skapa en intern karta över rummet, det vill säga liknande de lösningar som finns hos bland annat Samsungs och LG:s robotdammsugare. Miele skriver i sitt pressmeddelande att det hade räckt med enbart gyrosensorn för att roboten ska kunna hålla redan på var i rummet den är, men kameran används för att ge extra precision vid kanter och mer svåråtkomliga ställen.

För att undvika kollisioner med väggar, möbler och andra föremål har Scout RX1 sju frontmonterade IR-sensorer som har ett ”synfält” på ungefär 180 grader. Detta gör att robotdammsugaren bromsar in i tid istället för att fysiskt köra in i saker. På undersidan sitter ytterligare tre IR-sensorer som gör att den inte kör ner för trappor eller andra avsatser som är minst 4 centimeter höga.

Dubbla sidoborstar sopar in dammet till huvudborsten och sedan blåser en fläkt in dammet i dammbehållaren som rymmer 0,6 liter. Ett AirClean-filter sitter även i denna. Fyra städprogram finns i form av auto, spot (1,8 x 1,8 meter), corner och turbo. Man får även med en fjärrkontroll från vilken man kan starta robotdammsugaren, ställa in schemaläggning av städtider och annat.

Precis som Neatos robotdammsugare använder sig Miele Scout RX1 av magnetband som avspärrningar om det är något rum eller del av ett rum där man inte vill att roboten ska köra. Scout RX1 fungerar på alla golvtyper och klarar av att ta sig över trösklar och mattkanter på upp till två centimeter. Den har dessutom en drifttid på hela 120 minuter innan den automatiskt återvänder till laddstationen. På den tiden hinner den dammsuga cirka 150 m².

SPECIFIKATIONER

Ljudnivå: 60 dB
Höjd: 8,9 cm
Filter: AirClean
Dammbehållare: 0,6 liter
Vikt: 2,9 kg

Batterityp: Litumjon (li-ion)
Batteritid: 120 min
Laddningstid: 120 min
Tillbehör: Fjärrkontroll, laddstation, rengöringsborste, magnetband, 2 x filter, 2 x borstar
Pris: 6.500 kronor vid lansering

Pressmeddelande

  • Victor Quick

    Frågan är ju hur bra den tar sig över trösklar?