6 robotgräsklippare i test av Aftonbladet / WiseGuide

Testföretaget WiseGuide har för Aftonbladets räkning testat sex robotgräsklippare under april 2014. Bäst i test blir kanske lite oväntat lågprismodellen Worx Landroid 2.0 som är den näst billigaste i testet.

WiseGuide uppger att robotgräsklipparna har testats på en plan gräsmatta samt en normalkuperad under två veckors tid med olika typer av gräsförhållanden. Betygen har satts på en skala från 1-5 (där 5 är bäst) utifrån kriterierna användarvänlighet, drift/säkerhet och resultat. Samtliga testade robotklippare har Li-ion-batteri, utom Gardena R160 som har ett NiMH-batteri.

BÄST I TEST: Worx Landroid 2.0

Worx Landroid 2.0, även kallad Worx Landroid M, är den enda robotgräsklipparen i testet som får fem plus i betyg. Modellen lanserades 2013 som en ännu billigare uppföljare till den populära lågprisrobotklipparen Worx Landroid 1.0 (Worx Landroid L) och har en maximal klippyta på 1.000 m².

I Råd och Röns test av 14 robotgräsklippare från 2014 fick Worx Landroid 2.0 lika högt betyg som Biltema LMR 24. Biltemas robotgräsklippare utsågs i det testet till ”bra köp”, men utgick ur sortimentet kort därefter.

”Den med råge enklaste roboten att installera, programmera och hantera med snabb avstängning om något går fel samt att den är aktsam mot begränsningskabeln”, skriver WiseGuide om Worx Landroid 2.0. Flera andra robotgräsklippare i testet har nämligen ovanan att skava på begränsningskabeln om den inte är nedgrävd.

Det låga priset (under 8.000 i dagsläget) till trots har Worx Landroid 2.0 de funktioner som man kan förvänta sig hos en robotgräsklippare. Detta i kombination med att det även är den tystaste robotklipparen i testet gör den till en testvinnare.


PRISVÄRD: Indream Cadero 1500 TS

Indream Cadero 1500 TS dök upp under 2013 och baseras på den kinesiska modellen Tianchen TC-158N. Som namnet antyder är Cadero 1500 TS avsedd för gräsmattor på upp till 1.500 m². En nackdel med modellen är klipphöjden som endast kan ställas i två lägen – 3 eller 4 centimeter. En positiv sak är dock att man får med en fjärrkontroll som man kan kontrollera roboten med.

Sedan testet gjordes har priset på Indream Cadero 1500 TS sjunkit med ett par tusenlappar, från strax under 8.000 kronor till dagens 5.990 kronor. WiseGuides omdöme ”prisvärt val” på den är alltså satt utifrån det gamla priset – med andra ord är den ännu mer prisvärd idag.


Bosch Indego 1300

Bosch Indego 1300 är ny på marknaden för i år, men är i princip bara en mindre uppdatering av den ursprungliga modellen som fått större klippyta (1.300 m²) samt en hem- och startknapp på laddstationen. Den får högt betyg, trots att den lyckades klippa av begränsningskabeln under testet, och skiljer sig som bekant från andra robotgräsklippare genom att den klipper gräsmattan i parallella linjer.

Indego har dessutom bra minne och kan fortsätta klippa där den slutade om den måste åka och ladda mitt under klippningen. Batteriet räcker till cirka 50 minuters klipptid och att ladda det tar lika lång tid. Klipphöjden kan ställas i tio lägen mellan 20-60 millimeter. Eftersom modellen är ny ligger priset relativt högt, mellan 15.000-18.000 kronor i dagsläget.


Husqvarna Automower 320


Husqvarna Automower 320 är testets dyraste modell och har en del tekniska finesser som dubbla guidekablar, vädertimer och punktklippning av gräs. Vädertimern innebär att robotgräsklipparen känner av hur tjockt gräset är under klippningen och kan utifrån det beräkna hur ofta det behöver klippas.

Automower 320 får dock kritik vad gäller användarvänligheten, dels eftersom displayen är gömd under en lucka och dessutom kan klipphöjden inte justeras via ett vred utan måste ställas in via menyn. En annan sak den har gemensamt med sin koncernsläkting Gardena R160 (som dock bara får en trea i betyg) är att den skaver på begränsningskabeln. Lägsta pris i dagsläget på Automower 320 är 19.600 kronor och klippytan är på 2.200 m².


Övriga testade modeller är Gardena R160 och Stiga Autoclip 127. Stigas modell hamnar på jumboplatsen trots ett mycket bra klippresultat, men betyget dras ner på grund av en del problem. Testet i sin helhet kan läsas på Aftonbladet.se.