Parrots nya drönare Bebop Drone har Oculus Rift-stöd

Foto: Parrot

Parrot har i dagarna presenterat sin nya drönare Bebop Drone som är späckad med intressanta tekniska funktioner. Bland annat har den stöd för FPV-flygning via VR-headsetet Oculus Rift.

Bebop Drone är en konsumentdrönare, precis som Parrots mest kända quadrokopter AR.Drone, men mycket mer 2014 när man ser till specifikationerna. Trots sin lilla storlek har den 8 gånger mer datorkraft ombord och en 14 MP-kamera med en 180° fisheyelins som kan spela in video i full HD. Man ser samtidigt videon i realtid via en mobil eller surfplatta, varifrån man även styr drönaren.

Trots den lätta vikten (under 400 gram) ska kameran ge stabila flygbilder. Utöver vibratonsdämpande gummi har Bebop Drone även en 3-axlig digital bildstabilisator som i kombination med fisheyekameran gör att man kan panorera uppåt, nedåt och åt sidorna utan gimbal eller att behöva luta drönaren. Det hela sker istället digitalt via sensorer och mjukvara.

Den kan även flyga autonomt via GPS-punkter som man markerar i sin mobil eller surfplatta innan flygturen. GPS:en har dessutom stöd för GLONASS och Galileo. Det finns även en ”Return Home”-funktion som gör att drönaren återvänder till platsen den startade ifrån. Navigationsdatorn ombord är en Parrot P7 dual-core CPU som kompletteras med en quad-core GPU och 8 GB flashminne.

Bebop Drone med kollisionsskydden monterade. Foto: Parrot

För att få riktigt stabil flygning använder sig Bebop Drone av en kombination av olika sensorer såsom en 3-axlig accelerometer, gyro och magnetometer. Den har även en ultraljudssensor med en räckvidd på 8 meter, en trycksensor samt en nedåtriktad kamera som mäter hastigheten. Skulle man ändå kollidera med något så stannar propellrarna automatiskt av säkerhetsskäl och en nödlandningsfunktion finns också.

 

Bebop Drone styrs via wifi och har stöd för Wi-Fi ac 802.11n (MIMO). Det innebär i praktiken en räckvidd på upp till 300 meter samt att drönaren kan fungera som en wifi-hotspot. Tack vare den inbyggda GPS:en kan Bebop Drone dessutom hovra på en fast position automatiskt så man kan fokusera på att få bra bilder.

Parrot SkyController – för de seriösa drönarpiloterna. Foto: Parrot

En av de största nyheterna är den nya handkontrollen SkyController som man kan köpa till ifall man inte nöjer sig med att styra drönaren med sin mobil eller surfplatta. Den består i princip av en docka för en surfplatta med en analog styrspak på vardera sida samt en stor wifiantenn som utökar räckvidden till hela två kilometer. Man kan även koppla in ett par FPV-glasögon (First Person View) till den och det finns till och med stöd för VR-headsetet Oculus Rift. Batteritiden är dock som så ofta en akilleshäl och räcker endast för 12 minuters flygtid.

Enligt Parrot har runt 50 ingenjörer arbetat under tre års tid för att kunna ta fram den kompakta (28x32x3,6 cm) men ändå tekniskt avancerade drönaren som nu presenterats. Någon gång under Q4 2014 ska Parrot Bebop Drone och SkyController gå att köpa, men några prisuppgifter har ännu inte avslöjats.

Parrot Bebop Drone, Parrot Blog