The Micro – billig 3D-skrivare för vanligt folk

Den kubformade 3D-skrivaren The Micro kommer i flera färger. Foto: M3D

The Micro är en ny billig 3D-skrivare som utvecklarna själva kallar den första riktiga konsument-3D-skrivaren. Priset är dessutom avsevärt mycket lägre än vad en 3D-skrivare brukar kosta.

M3D heter företaget bakom The Micro och efter bara 11 minuter på Kickstarter hade de lyckats få ihop den begärda finansieringen på $50.000. I skrivande stund är summan uppe i 2,2 miljoner dollar från tusentals personer som backat upp projektet.

Med ett pris på bara $299 (cirka 2.000 kronor) är detta förmodligen den billigaste 3D-skrivaren som fungerar direkt ur kartongen. Den har dessutom automatisk kalibrering, en funktion som är viktig för att 3D-skrivare ska kunna slå igenom hos vanliga konsumenter. För hur skulle det se ut om man behövt kalibrera sin bläckstråle- eller laserskrivare innan utskrift?

M3D hävdar att The Micro är perfekt för nybörjare då man bara ska kunna plugga in skrivaren, ladda ner 3D-objekt för utskrift (om man inte kan eller vill designa egna 3D-objekt) och därefter trycka på ”skriv ut”. Men den ska även passa för de som redan är experter på 3D-utskrifter.

 

Foto: M3D

Själva 3D-skrivaren är en kompakt, kubformad sak där varje sida mäter 18,5 centimer. Den klarar av att skriva ut objekt i bland annat ABS, PLA och nylon med en lagerupplösning på 50-350 mikrometer och har 15 mikrometers precision på förflyttningen i X- och Y-led. Maxstorleken på 3D-objekt som kan skrivas ut är 10,9 x 11,3 centimeter till ytan och max 11,6 centimeter på höjden.

The Micro fungerar för såväl Windows, Mac och Linux och har även stöd för open source-mjukvara. M3D hävdar även att detta är både den tystaste och strömsnålaste 3D-skrivaren någonsin. Med tanke på att det med dagens teknik går väldigt långsamt att skriva ut 3D-objekt lager för lager är det förstås välkommet med en energieffektiv 3D-skrivare.

I skrivande stund finns det fortfarande drygt 1.000 exemplar kvar av The Micro för $299 och då är leveransen beräknad till januari 2015. Men de verkar gå åt som smör så den som är sugen på att köpa ett exemplar av The Micro för $299 bör inte fundera allt för länge.

The Micro på Kickstarter, M3D

Det här inlägget postades i 3D-skrivare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.