14 robotgräsklippare i stort test av Råd & Rön

Det var nu tre år sedan Råd & Rön hade ett test av robotgräsklippare senast och det har hänt en del sedan dess. I senaste numret har man testat inte mindre än 14 modeller som är aktuella för 2014 års säsong.

De testade robotklipparna ligger inom prisintervallet 6.000-20.000 kronor där fem av modellerna kostar under 10.000 kronor. Bäst i test blev Viking MI 632 och Robomow MS1000 som båda fick lika högt betyg. Den allra billigaste roboträsklipparen, Biltema LMR 24, utsågs till ”Bra köp” och Råd & Rön kallar den ”en klart prisvärd robot”. I Aftonbladets test från 2013 utnämndes LMR 24 till ”Bra budgetval”.

Delbetyg har getts för olika egenskaper och därefter har ett helhetsbetyg på robotgräsklipparen satts. Det slutgiltiga betyget är dock inte en sammanräkning av delbetygen utan viktas enligt flera kriterier där klippförmågan är det i särklass viktigaste och står för hälften.

Sammanfattningsvis konstateras att alla testade robotgräsklippare klipper bra på normala gräsmattor, men får problem vid blött och långt gräs. Råd & Rön blickar även tillbaka på sitt förra test av robotgräsklippare för tre år sedan och påpekar att barnsjukdomarna försvunnit från dagens modeller och att de numera även är smartare samt säkrare att använda.


BÄST I TEST: Viking MI 632 och Robomow MS1000

Viking MI 632 blev, tillsammans med Robomow MS1000, bäst i test. Båda modellerna fick lika högt betyg, men Robomow MS1000 är 6.000 kronor billigare. Den drar dessutom minst energi av alla de testade robotklipparna, vilket den har gemensamt med syskonet Robomow RC304. Säkerhetsmässigt har Robomow MS1000 både stöldskydd (PIN-kod och larm) samt barnlås.

En finess som Robomow lanserar i år är möjligheten att kontrollera robotgräsklipparen via en mobilapp till iOS och Android. Via appen kan man ändra inställningar, ställa in klippzoner, schemalägga klipptider, styra roboten manuellt, be den återvända till basstationen med mera.

I den tryckta upplagan av Råd & Rön har man endast tagit med 10 modeller av utrymmesskäl och därför är inte Robomow MS1000 med där. På Råd & Röns webbsida kan man dock se samtliga 14 testade modeller. Viking MI 632 har en klippbredd på 30 centimeter, vilket är näst bredast i testet. Robomow MS 1000 har dock nästan dubbla klippbredden med sina 56 centimeter. Den klipper dessutom utanför hjulen och kommer därmed åt kanter bättre.


BRA KÖP: Biltema LMR 24

Biltemas uppstickarmodell lanserades 2013 och hade inledningsvis ett pris på 7.999 kronor, vilket var bland de billigare robotgräsklipparna redan då. Senare framåt sommaren valde man dock att sänka priset ned till 5.999 kronor och det priset har man valt att behålla även för 2014 års säsong. Det är därmed den billigaste robotgräsklipparen i testet men presterar ändå mycket bra och får omdömet ”Bra köp” av Råd & Rön.

Biltema LMR24 är den tyngsta robotgräsklipparen i testet då den väger 22 kilo. Den tar också lång tid på sig att ladda, upp till 6 timmar, men klipper efter det ”en stor yta snabbt och effektivt”, skriver Råd & Rön. LMR 24 är avsedd för gräsmattor på upp till 2.500 m².


Worx Landroid 2.0

Detta är uppföljaren på lågprismodellen Worx Landroid som lanserades 2012. Året därefter kom Worx Landroid M, som denna modell också kallas, då den är avsedd för medelstora gräsmattor på upp till 1.000 m².

Den får ett lika högt betyg som Biltema LMR 24, men priset ligger strax under 8.000 kronor. Den är dock betydligt smäckrare än den stora modellen från Biltema och väger endast 8 kilo.

Worx Landroid 2.0 har en klippbredd på 18 centimeter, att jämföra med 24 centimeter hos Biltema LMR 24. Den är även mycket tystgående och har enligt tillverkaren en ljudnivå på 63 dB.


Totalt har 14 robotgräsklippare testats och testet i sin helhet går att läsa på Råd & Röns webbsida.