Professor: Hälften av dagens journalistik kan automatiseras

Foto: Robotnyheter

Radioprogrammet Medierna i P1 handlade i måndags om robotjournalister, med anledning av mjukvaruroboten Quakebot som nyligen gjorde att LA Times blev först ut med nyheten om en jordbävning utanför Kaliforniens kust.

Tack vare algoritmen Quakebot, som skapats av journalisten och programmeraren Ken Schwencke, kan en notis genereras så fort en jordbävning inträffat i Los Angeles-området och som uppfyller vissa kriterier. Sveriges Radios reporter Mattias Pleijel har bland annat träffat Viggo Kann, professor i datalogi på KTH, och ställt frågan om journalister kommer bli överflödiga framöver när mjukvarurobotarna blir allt mer sofistikerade.

Lyssna: Omänskligt snabb rapportering

Viggo Kann menar att cirka hälften av dagens journalistik i vissa tidningar redan idag skulle kunna automatiseras. Mjukvarurobotarna kan även vara källkritiska genom att värdera de webbsidor den hämtar källmaterialet från och se vilka andra sidor som länkar till dem, säger han också.

Medierna har även talat med Jussi Karlgren, professor i språkteknologi vid KTH. Han liknar utvecklingen inom journalistiken med robotiseringen inom tillverkningsindustrin och Kristian Hammond, medgrundare och teknikchef på Narrative Science, tror att 90% av alla nyheter kommer att skrivas av datorer 2030, skriver Singularity Hub.

Medierna

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Mjukvarurobotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.