Veckans videor: Nya Robocop och autonoma drönare

Ungerska forskare har lyckats få autonoma drönare att, likt fåglar, flyga i flock utan central koordination.

Denna vecka kikar vi på effekterna i nya Robocopfilmen, autonoma drönare som flyger i flock likt fåglar, EZ Robot Revolution, en robotdokumentär och mycket annat.

Lockheed Martin Skunk Works håller på att utveckla en plattform kallad ARES på uppdrag av DARPA. Från början var tanken att det skulle vara en flygande bil, men den utvecklades senare till en lös flygmodul som kan lastas med en mängd olika saker. Monterar man ARES på en bil så kan bilen i praktiken flyga. Eftersom det är en VTOL-farkost kan den lyfta och landa som en helikopter, men när den väl är i luften kan tunnelfläktarna riktas bakåt så de ger högre flygfart.


För en månad sedan skrev Robotnyheter om hur Köpenhamns brandkår ansökt om tillstånd för att kunna börja använda kameraförsedda drönare under insatser. Det handlar bland annat om modellen DJI Phantom 2 Vision och denna har både Tested och Engadget lagt vantarna på för att undersöka närmare.


På tal om drönare så har ett ungerskt forskarteam utvecklat de första drönarna som kan flyga utomhus i en koordinerad flock, likt fåglar. Det rör sig om tio autonoma drönare som man låtit flyga i flock utanför Budapest där de imiterat fåglars beteende som att flyga i flock, följa en ledare och ta sig förbi hinder. Beteendet är helt decentraliserat och sker via GPS och radiokommunikation mellan de flygande robotarna. Det är ett genombrott då tidigare drönare som flugit i flock varit begränsade till inomhusflygning och/eller en central dator som gett flyginstruktioner.

Nature


Roboten Baxter är inte bara en industrirobot utan även en prisvärd robotplattform för forskare och andra som kan hosta upp de drygt $22.000 som roboten med tillbehör kostar. Som ett resultat av ett SDK-hackathon har Baxter nu fått förmågan att kunna spela fyra i rad mot en människa eller till och med mot sig själv.


Nasas robot Valkyrie fick dessvärre inte ett enda poäng i DARPA Robotics Challenge Trials på grund av oförutsedda problem, men i videon här under ser vi hur det kunde ha sett ut om det hade gått problemfritt. Valkyrie lär dock vara revanschsugen inför den kommande DRC-finalen om ungefär ett år.


I en tidigare ”Veckans videor” kikade vi på det rörelsekänsliga armbandet Myo. I denna video får vi se lite mer av när Myo används för att via ROS fjärrstyra en Husky UGV (Unmanned Ground Vehicle) från Clearpath Robotics.

http://www.youtube.com/watch?v=2rtLmZLrHeQ


Herrarna Jacob Norrby och Jan Herrlin från Prevas är åter igen i farten. Denna gång har de satt sina skruvmejslar i en 3D-skrivare för att se hur den är uppbyggd. 3D-skrivaren de valt är en Orion Delta 3D Printer som är lite speciell på så sätt att den är av deltatyp, likt ABB:s Flexpicker-robotar, vilket de flesta 3D-skrivare inte är. Videon går ej att bädda in men kan ses på Ny Teknik.


NAO har lärt sig en del nya moves som får den lilla humanoida roboten att likna en ninja.

http://www.youtube.com/watch?v=_Ta-0BLR0og

En annan humanoid robot i samma storlek är Darwin-OP som här utrustats med ett par specialhänder så den kan klättra upp och ner för en stege.


De svenska utvecklarna Bitcraze har hackat sin nanoquadrotor Crazyflie till ett luftskepp med hjälp av en klase heliumballonger. Det gör att Crazyflie inte behöver ödsla energi och dyrbar batteritid på att hålla sig svävande genom att ständigt ha de fyra rotorerna igång.


EZ-Robot började som ett lättanvänt och modulbaserat robotbyggarkit där man snabbt och utan programmeringskunskaper kunde få en robot att göra avancerade saker. I och med EZ-Robot Revolution har nu även själva byggandet av robotarna förenklats avsevärt genom att bli ett slags Lego för robotar. Det hela baseras på plastdelar kallade EZ-Bits som enkelt snäpps ihop och tas isär utan skruvar eller lim. Har man tillgång till en 3D-skrivare kan man dessutom skriva ut delarna själv. I videon nedan får vi den första riktigt kompletta genomgången av EZ-Robot Revolution.


Adam Savage har fått tag på en fullskalig modell av ett T-800-endoskelett från den klassiska filmen Terminator 2. Han fick dock bygga ihop råmaterialet själv och kroma det, vilket tog en del tid. Han berättar även att han har planer på att bygga in ett Arduinokort i robotskelettet så huvudet kan vrida sig och följa människor som kommer in i rummet.


Mer filmrobotar blir det i nästa klipp som visar en del av effekterna från nya RoboCopfilmen där svenska Joel Kinnaman spelar självaste huvudrollen som cyborgpolis i Detroit.


Denna svenska reklamfilm för Gardenas robotgräsklippare är förvisso från förra året, men nu börjar det bli robotgräsklipparsäsong igen och hittills har det i alla fall inte dykt upp några tecken som tyder på nya modeller 2014 för vare sig Husqvarna Automower eller Husqvarnaägda Gardena.


Slutligen något att bita i – Discoverydokumentären ”Robots rising” från 1997 som är på mastiga 1 timma och 45 minuter. Bland annat medverkar Rodney Brooks som på denna tiden jobbade på MIT och drev företaget IS Robotics (som senare blev nuvarande iRobot) tillsammans med sin tidigare student Colin Angle (idag VD för iRobot). Man besöker även MIT Leg Lab som senare knoppades av till numera Googleägda Boston Dynamics och som utvecklat flera välkända robotar på både två och fyra ben.

https://www.youtube.com/watch?v=F2h22M2xRBw