8 robotdammsugare i test av Aftonbladet

För lite drygt ett år sedan testade Aftonbladet sju robotdammsugare. Nu är det dags för 2014 års test och en del bekanta modeller återkommer.

Som tidigare är det WiseGuide som utfört testet för Aftonbladets räkning och även i årets test koras Neato XV-25 till vinnare. Den har jämförts med sju andra modeller, däribland LG Hom-Bot Square DualEye som utsågs till ”bäst i test” av Råd & Rön i slutet av 2013.

Ett snittbetyg, där ett är sämst och fem bäst, har satts på robotdammsugarna utifrån tre delbetyg för ”användning/hantering”, ”kapacitet & städresultat” samt ”kvalitet”.

Neato XV-25

Neato XV-25 var med även i förra årets robotdammsugartest från Aftonbladet där den utsågs till testvinnare. I årets test vinner den igen och sedan förra testet har Neato XV Signature-modellen lanserats, som i skrivande stund faktiskt ligger 400 kronor lägre än XV-25 i pris. Det hade därför varit intressant att se ett test av Signature, då den dessutom uppges ha 50% högre sugförmåga än tidigare Neato-modeller.

LG Hom-Bot Square DualEye, som också är med i detta test, fick förvisso lika högt snittbetyg som Neato XV-25 men den senare hade högre delbetyg i ”kapacitet & städresultat” samt ”kvalitet” där toppbetyget fem plus delas ut. Neato XV-25 är den enda modellen i testet som saknar sidoborstar, men det kompenserar den med sin D-form, vilket gör att huvudborsten och insuget kan placeras längre fram, samt extra stark sugförmåga.

Dessutom har Neato XV-modellerna en teknik man kallar Room Positioning System (RPS) som bygger på SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) och gör att robotdammsugaren via en roterande, för människoögat osynlig, laserstråle skapar en intern karta över rummen den städar. På så vis vet den exakt var i rummet den är och var den redan har städat. Det gör även att den hittar tillbaka efter att den laddat och kan fortsätta dammsuga där den slutade.

Neato XV-25 ”rengör exemplariskt” och undviker att stöta in i objekt när den dammsuger. Det enda klagomålet den får i testet är att den är aningen tjock (10,2 centimeter) och därför kan ha problem med att komma under vissa möbler.

Specifikationer:

Mått: 33 x 31,8 x 10,2 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammbehållare: 0,66 l
Drifttid: 90 min
Laddningstid: 120 min
Pris: 3.700 kronor (lägsta pris på Prisjakt i dagsläget)

BETYG: 4/5


Samsung Navibot SR8F50 Titan

Samsung har flertalet Navibotmodeller och SR8F50 som testats denna gång uppges ha dålig städförmåga samt bara klara av att suga upp hårda partiklar. Man kan även styra den manuellt med en medföljande fjärrkontroll men det verkar inte göra städningen bättre, snarare tvärtom.

Precis som sina Navibotsyskon har den en kamera högst upp för att skapa en intern karta av sin omgivning och veta var i rummet den befinner sig. Detta är, precis som RPS hos Neatos robotdammsugare, en variant av SLAM fast baserat på kamerabilder istället för en laserbaserad avståndsmätare. Två virtuella väggar medföljer också, som gör att man kan avgränsa området som ska dammsugas.

En annan finess som Navibot SR8F50 har är en liten behållare för ”Air freshener” där man kan stoppa i doftkulor eller liknande för att roboten ska sprida en behaglig doft i rummet medan den städar. Samsung Navibot SR8F50 verkar vara svår att hitta i Sverige, men det finns däremot en Navibot SR8F40 som har till synes identiska specifikationer och endast verkar skilja till färgen.

Specifikationer:

Mått: 35,5 x 35,5 x 9,3 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammbehållare: 0,6 l
Drifttid: 90 min
Laddningstid: 120 min
Pris: 3.600 kronor (för Navibot SR8F40)

BETYG: 3/5


iRobot Roomba 780

Roomba är en klassiker som hängt med i många år och Roomba 780 var länge iRobots flaggskeppsmodell. I slutet av 2013 presenterade dock iRobot sin nya 800-serie i och med lanseringen av Roomba 880 med helt omgjord huvudborste som ska ge bättre städresultat. Den går dock i skrivande stund inte att köpa i Sverige. Roomba 780 var med även i Aftonbladets förra test av robotdammsugare och även då fick den 4/5 i betyg.

Den uppges städa bra och tack vare sina akustiska ”smutssensorer” kan den upptäcka större partiklar och städa extra noga där. Ett klagomål den får är dock att den blåser ut luften bakåt och nedåt så dammet runt den virvlar omkring. Precis som Samsungs Navibot har Roomba virtuella väggar som gör att man kan hindra den från att städa vissa rum eller områden i ett rum.

Specifikationer:

Mått: 35 x 35 x 9,2 cm
Ljudnivå: 60 dB
Dammbehållare:
Drifttid: 120 min
Laddningstid: 180 min
Pris: 4.300 kronor

BETYG: 4/5


LG Hom-Bot Square Dual Eye (VR6270LVMB)

Denna modell från LG blev bäst i test i Råd & Röns stora robotdammsugartest i slutet av 2013 där totalt 15 modeller testades. Tack vare att den är fyrkantig istället för rund, som de flesta andra robotdammsugare är, kommer den åt bättre i hörn.

LG Hom-Bot Square Dual Eye är den dyraste modellen i testet och har en rad tekniska finesser. Likt Samsungs Navibot navigerar den i rummet med hjälp av en kamera som filmar taket. Men Hom-Bot Square Dual Eye har, som namnet avslöjar, två kameror. Den andra kameran fungerar som en optisk sensor som skannar av golvet. LG kallar sin teknik för II-SLAM (Illumination Invariant based Simultaneous Localization and Mapping) och den gör att roboten vet precis var i rummet den är och var den redan har dammsugit.

Tack vare ultraljudssensorer undviker Hom-Bot Square att köra in i möbler och andra hinder. Den lär sig dessutom var i rummet hindren finns och blir därför effektivare nästa gång den städar samma rum. Den har även ett turboläge som automatiskt aktiveras när roboten känner av att den kör på mattor. Turboläget gör att sugeffekten och borstarnas rotationshastighet ökar.

Våren 2014 lanseras LG Hom-Bot Square officiellt i Norden. Läs mer om det här.

Specifikationer:

Mått: 35 x 34 x 9 cm
Ljudnivå: 62 dB
Dammbehållare: 0,6 l
Drifttid: 100 min
Laddningstid: 180 min
Pris: 5.500 kronor

BETYG: 4/5


Hoover Robocom RBC003

Denna prisvärda robotdammsugare från Hoover var också med i Råd & Röns stora robotdammsugartest 2013 där den blev näst bäst i test och utsågs till ”bra köp”.

Den går i dagsläget att få tag på för 1.790 kronor men saknar schemaläggning av städning, vilket inte framgår av testet. Det tar bort mycket av poängen med en robotdammsugare eftersom den då inte kan dammsuga självständigt när man är på jobbet till exempel. Däremot har de likartade modellerna RBC006 och RBC009 schemaläggning och dessutom bättre batteritid för bara några hundralappar extra.

Hoover Robocom RBC003 ger ”mycket bra städresultat, främst tack vare de dubbla rullborstarna på undersidan”, skriver man i testet. Även denna modell har, likt Roomba 780, ett utblås som virvlar upp damm på golvet.

Specifikationer:

Mått: 32 x 32 x 8,5 cm
Ljudnivå: 59 dB
Dammbehållare: 0,6 l
Drifttid: 60 min
Laddningstid:
Pris: 1.790 kronor

BETYG: 4/5


Moneual MR7700

Moneual är en relativt okänd tillverkare av robotdammsugare i Sverige men Moneual MR7700 har en del intressanta funktioner. Likt Samsungs och LG:s robotdammsugare har även MR7700 en kamera högst upp som skapar en karta över rummet. I kombination med andra sensorer som gyro och accelerometer kan roboten hela tiden hålla koll på var den befinner sig och var den redan har dammsugit. Totalt har MR7700 35 sensorer, varav 7 är för att undvika hinder och det finns även en sensor för att undvika att motorn överbelastas om en borste fastnar i något.

Den har även en avancerad fjärrkontroll som är rörelsekänslig och kan lagra rörelser för senare uppspelning. Det finns även en variant som mer liknar en handkontroll till en spelkonsol och den får man förmodligen köpa som extra tillbehör om man vill ha den. Aftonbladet uppger felaktigt att MR7700 skulle sakna fallsensorer som känner av trappor och andra avsatser. Den har dock sensorer för att undvika både kollisioner och fall. Till och med SIBA:s robotdammsugare för 499 kronor har trappsensorer, så det faller (no pun intended) på sin egen orimlighet att en tio gånger dyrare robotdammsugare inte skulle ha det.

Alternativ fjärrkontroll till Moneual MR7700.

Andra finesser är virtuella väggar samt ett 3-stegs sugsystem (high, medium, low) där ”high” ger bäst sugeffekt men samtidigt kortar ner drifttiden till 40 minuter. Det går även att befalla roboten att städa med röstkommandon och roboten kan även prata själv för att berätta aktuell status.

En ”anti-tangle”-funktion finns också vilket gör att robotdammsugaren stannar sidoborstarna och åker fram och tillbaka tills den kommer loss ifall den fastnat i en sladd på golvet.

Dammbehållaren är väl tilltagen på 0,8 liter och själva robotdammsugaren är dessutom endast 8 centimeter tjock. Som måttstock där hemma kan man använda ett vanligt betalkort som är 8,5 centimeter ställt på högkant. Moneual MR7700 får dock kritik i testet för att den dammsuger ”direkt dåligt” på mattor, men är däremot mycket bra på hårda golv.

En mikrofibermopp kan också monteras på undersidan för att torrmoppa golvet. Batteriet är av LiFePO4-sort och ska enligt tillverkaren gå att ladda upp till 1000 gånger, vilket ska ge tre gånger längre livslängd än traditionella Li-ion- och LiPo-batterier.

Specifikationer:

Mått: 32 x 32 x 8 cm
Ljudnivå: 60 dB eller lägre
Dammbehållare: 0,8 l
Drifttid: 40, 60 eller 80 min beroende på läge (High, Medium, Low)
Laddningstid: 60 min
Pris: 4.800 kronor

BETYG: 3/5


Dirt Devil Spider M607

Detta är testets billigaste robotdammsugare och kostar i dagsläget bara strax över tusenlappen. Det låga priset gör även att funktioner man annars tar för givet hos en robotdammsugare idag, som automatisk laddning och schemaläggning av städning, är bortrationaliserade. Man får med andra ord starta och ladda robotdammsugaren manuellt. Den är endast avsedd för hårda golvtyper, så har man mattor får man lyfta bort dem från golvet först.

Enligt Aftonbladets test måste trappsensorerna, som känner av underlaget, kalibreras om man har mörka golv. Ifall golvet är schackrutigt kan det med andra ord bli problem. Den är dock effektiv men långsam på hårda golv. Slutbetyget landar dock bara på två plus av maximalt fem.

Specifikationer:

Mått: 28,5 x 28,5 x 7 cm
Ljudnivå:
Dammbehållare: 0,27 l
Drifttid: 60 min (max)
Laddningstid: 240 min
Pris: 1.000 kronor

BETYG: 2/5


CleanMate QQ-2

Denna robotdammsugare börjar bli lite till åren då den lanserades för över sex år sedan. Den var med både i Aftonbladets test förra året samt Råd & Röns test 2013 där den fick låga betyg i båda testerna. Årets test är inget undantag utan CleanMate QQ-2 får endast en tvåa i betyg.

Cleanmate QQ-2 beskrivs som skramlig och lämnar kvar skräp på golvet. Den får dock en trea för delbetyget ”Kapacitet & städresultat” där Dirt Devil Spider M607 får två. Cleanmate QQ-2 har fem städprogram, fjärrkontroll, automatisk laddning och bakteriedödande UV-lampa. Det framgår dock inga uppgifter varken i testet eller på tillverkarens hemsida om den har schemaläggning av städning.

Specifikationer:

Mått: 36 x 36 x 9 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammbehållare: 0,3 l
Drifttid: 2,5 timmar
Laddningstid: 3,5 timmar
Pris: 2.500 kronor

BETYG: 2/5

Läs testet i sin helhet på Aftonbladet.