uArm – en industrirobot i miniatyr för skrivbordet

Kickstarterfinansierade uArm är en 4-axlig robotarm i miniatyr med en parallellmekanism som hämtat inspiration från ABB:s industrirobot PalletPack 460. Utrustad med en sugkopp kan den lyfta en full läskburk.

Roboten blev snabbt mycket populär på Kickstarter och redan efter 87 timmar hade den kinesiska robotutvecklaren UFactory fått in över 1000 procent av finansieringsmålet på $5.000. När uArm är färdigutvecklad ska den bland annat kunna fjärrstyras via både PC och smartphone, utöver att man kan programmera den direkt med x-, y- och z-koordinater.

Robotdelarna består av laserutskurna delar i akrylplast eller trä och drivs av vanliga hobbyservon via ett Arduinokompatibelt mikrokontrollerkort. Gripdonet kan byta ut mot en sugkopp och roboten klarar då av att lyfta en full 33 cl läskburk. I maj 2014 kommer UFactory dessutom släppa både mjukvara och hårdvara som open source.

Pengarna man får in via Kickstarter kommer bland annat användas till att utveckla mjukvaran. I dagsläget har man tagit fram en Windowsapplikation där man kan styra robotarmen med mus eller tangentbord och nu jobbar man på att utveckla appar till Android och iOS som gör att man ska kunna styra uArm via Bluetooth.

Montera uArm på en mobil robotplattform så ökar genast räckvidden. Foto: UFactory

I basen på uArm sitter tre servon som styr de stora rörelserna och längst ut på robotarmen sitter ett miniservo som kan rotera gripdonet. Med hjälp av fyra sugkoppar på undersidan kan man fästa roboten på plana ytor, men det går även att montera den på en mobil plattform så man kan åka omkring i ett rum och plocka upp saker från golvet. En stor styrka med uArm är dess parallellmekanism som gör att det greppade objektet alltid hålls parallellt med golvytan.

För $229 får man ett komplett uArm-kit med både gripdon och sugkopp. Roboten med enbart gripdon eller sugkopp kostar $185 respektive $219. Fraktkostnad på $20 tillkommer utanför USA, utöver moms och tullavgift.

Tipstack till Jacob!

https://www.youtube.com/watch?v=Lvw9-tipJ6g

Uppdatering 10 februari 2014: Idag släpptes en video på uArm som visar hur man kommer kunna spela in rörelser genom att helt enkelt flytta robotarmen med händerna, inte helt olikt hur Baxter lärs upp. UFactory poängterar dock att algoritmerna ännu är i ett tidigt stadium och kommer bli bättre med tiden.

uArm på Kickstarter