Köpenhamns brandkår vill använda drönare under insatser

Drönaren Phantom 2 Vision kostar runt 10.000 kronor i Sverige. Foto: DJI

Brandförsvaret i Köpenhamn vill börja använda billiga drönare bland annat för att kunna få en översikt av områden som är för farliga för människor att vistas på.

Man har under övningar utvärderat två drönare av modell Phantom 1 och Phantom 2 Vision från DJI och vill nu kunna börja använda dessa under riktiga insatser. Därför har man nu ansökt om tillstånd hos danska Trafikstyrelsen.

”Det är oerhört viktigt att kunna se saker från ovan. Att kunna få överblick och perspektiv. Inte minst när vi talar om en stad som Köpenhamn. Vi har rätt höga byggnader. När man står på gatan är överblicken begränsad”, säger brandingenjör Magnus Mattsson vid Köpenhamns brandförsvar till danska Ingeniøren.

Förutom att få en bättre överblick av byggnader och bakgårdar kan drönarna även komma att användas för att få bilder av oljeutsläpp till havs eller i farliga situationer med till exempel kemikalieutsläpp eller där risk för ras eller explosion föreligger. De kameraförsedda drönarna kan realtidsströmma video via Wifi till insatsledarbilen och därifrån sedan vidare via mobilnätet till experter inom vissa områden som kan göra en bedömning av situationen utan att behöva vara fysiskt på plats.

http://www.youtube.com/watch?v=9bMFt4vSerk

En nackdel med drönarna är den korta flygtiden men å andra sidan kostar en Phantom 2 Vision bara 10.000 kronor, vilket är billigt i sammanhanget. Enligt tillverkaren DJI har deras Phantom 2 Vision en maximal flygtid på 25 minuter, men det ska bara ta några sekunder att byta batteri. I standardutförande är räckvidden för själva fjärrkontrollen en kilometer men videoströmningen via Wifi max 300 meter. Kameran på Phantom 2 Vision filmar i 1080p@30fps och kan ta stillbilder med 14 megapixlars upplösning.

Phantom-drönarna har en rad finesser som gör dem enkla och säkra att flyga. Bland annat en autopilot som i kombination med GPS gör att drönaren kan hovra på en fast 3D-position så man kan fokusera på att få bra bilder istället för att flyga farkosten. Ett enkelt tryck på ”Återvänd hem” gör att drönaren återvänder och landar där den startade.

Köpenhamns brandförsvar förväntar sig att någon gång under februari eller mars i år få tillstånd från Trafikstyrelsen att börja flyga med sina drönare under skarpa insatser. En film från när de provflyger drönaren kan ses här.

Ingeniøren, Ny Teknik

Ett bra exempel på hur drönare kan komma till nytta för brandkåren är denna händelse i USA där brandkåren i Connecticut under en brand fick hjälp av en volontärbrandmans privata drönare, också den av modellen Phantom, för att kunna få en översikt av brandplatsen. Tack vare drönaren kunde man se att branden var tillräckligt långt ifrån de explosiva varorna för att man skulle våga skicka in brandmän som kunde påbörja släckning.

SE ÄVEN: