BBC-dokumentär: Världens första robotar

Igår visade Kunskapskanalen BBC-dokumentären Mechanical Marvels: Clockwork Dreams som fått den svenska titeln ”Världens första robotar”. Nu går den att se på UR Play fram till juni.

I dokumentären guidar historikern Simon Schaffer oss igenom en del av de avancerade mekaniska och ofta människoliknande skapelser som byggdes för hundratalet år sedan av skickliga urmakare. Bland annat en skrivande pojke som skapades för 240 år sedan och består av runt 6.000 rörliga delar.

Ur programbeskrivningen på UR Play:

Maskiner som kan härma levande varelser var länge bara en dröm. Simon Schaffer tar oss med på en rundtur bland några tidiga mekaniska underverk och visar oss bland annat en hel automatisk stad och en programmerbar pojke som kan både skriva och teckna.

”Världens första robotar” går att se här till och med tisdagen den 8 juli 2014.

En robot som kollega

Klicka på bilden för att se föredraget. Foto: Skärmdump från UR Play

Ett annat program för robotintresserade som går att se på UR Play är föredraget ”En robot som kollega”. Det sändes ursprungligen den 7 april 2013 och är tillgängligt på UR Play till och med söndag 1 juli 2018.

Hur samarbetar man med en robot? Samarbetet mellan robot och människa i industrin ska vara enkelt, intuitivt och säkert. Gunnar Bolmsjö, professor i robotik, talar om effektiv programmering.

Det här inlägget postades i Dokumentär och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.