Knightscope K5 – vaktroboten som ska förutsäga brott

Foto: Knightscope

Silicon Valley-baserade uppstartsföretaget Knightscope Inc. utvecklar en bevakningsrobot kallad K5 Autonomous Data Machine och tanken är att den autonomt ska kunna bevaka offentliga miljöer och rapportera när den upptäcker något misstänkt.

Knightscope K5 är försedd med en mängd sensorer såsom radar, lidar, IR-kamera, GPS, ultraljudsensorer, mikrofoner, värmekamera, 360-graders HD-kamera, optisk teckenigenkänning (OCR) som gör att den kan läsa av till exempel registreringsskyltar på fordon och köra dem mot en databas för att bland annat hitta stulna bilar.

Roboten har till och med sensorer som mäter luftkvaliteten genom att känna av olika sorters partiklar i luften. Den är 152 centimeter hög med ett ”midjemått” på 81 centimeter, väger 136 kilo och rullar fram på en Segwayplattform. Det finns även en K10-modell som är avsedd för stora öppna ytor och privata vägar medan K5-modellen är bättre lämpad för mindre miljöer.

Polisen kan få tillgång till robotens insamlade data i realtid och på så vis få en bild av läget på brottsplatsen redan innan de anlänt. Knightscope tänker även låta allmänheten hjälpa till med att förhindra brott genom att analysera information på sociala medier när roboten upptäcker något misstänkt. Genom prediktiv analys ska man dessutom, baserat på historiska data roboten samlat in, i viss mån kunna förutsäga när brott kommer begås.

Foto: Knightscope

”Vårt långsiktiga mål är att visa att med en kombination av hårdvara, mjukvara och samhällsengagemang kommer vi, tillsammans, kunna minska brottsligheten med 50 procent på ett geografiskt avgränsat område”, säger William Santana Li, ordförande och vd, Knightscope. Till New York Times säger han att han inte vill likna roboten vid en slags RoboCop eller Terminator utan ser den snarare som en blandning av Batman, Minority Report och R2D2.

Li säger vidare att han föreställer sig en framtid där K5-robotar, uppkopplade till en centraliserad dataserver, patrullerar skolor och samhällen och kan känna igen ansikten, registreringsskyltar och misstänkta avvikelser. Kritiker som Marc Rotenberg, vd för Electronic Privacy and Information Center, är dock oroade över integriteten och kallar K5 för ”R2D2:s onda tvilling”.

En annan aspekt är ekonomin och driftkostnaden för en K5-robot upges vara $6,25 i timmen, vilket kan jämföras med minimilönen i USA som är $7,25 i timmen ($8 i Kalifornien). Om det blir billigare att anlita robotar, som kan jobba dygnet runt utan rast och aldrig klagar över arbetsmiljöförhållanden och som kan utföra i stort sett samma sysslor som en människa, är det ganska sannolikt att företag och myndigheter väljer det billigare alternativet.

Foto: Knightscope

Knightscope grundades av William Santana Li, före detta chef på Ford, samt Stacy Dean Stephens, före detta polis i Texas, och man uppger att man kommer börja betatesta sina första två robotar (K5 och K10) hos utvalda nyckelkunder under slutet av 2013, vilket innebär att de bör vara i drift nu. Knightscope tror även att deras robotar kan komma att användas inom en rad andra områden som till exempel jordbruk, försvaret och byggarbetsplatser:

CONSTRUCTION – contractors monitoring progress at construction zones
REAL ESTATE – brokers seeking detailed traffic analysis
DEFENSE – military bases needing perimeter surveillance
TECHNOLOGY – tech companies needing to improve mapping data refresh rates
SECURITY – communities improving neighborhood watch
INDUSTRIAL – manufacturing plants improving physical inventory control
AGRICULTURE – farms and ranches requiring monitoring
ENERGY – power plants requiring inspection

Knightscope, pressmeddelande, NY Times, Gizmag