DARPA Robotics Challenge Trials 20-21 december

Grafik: DARPA

Inget ont som inte har något gott med sig brukar man ju säga och den stora robottävlingen DARPA Robotics Challenge (DRC) som anordnas nu till helgen kom till som en direkt följd av Fukushimakatastrofen i Japan 2011.

På grund av den höga radioaktiva strålningen i kärnkraftverket kunde den räddningspersonal som skickats in inte vistas där särskilt länge. Hade man istället haft robotar som kunnat ta sig fram i ojämn terräng, lyfta undan bråte, öppna dörrar, forcera väggar med elektriska verktyg, klättra i stegar, vrida om ventiler och koppla in brandslangar så hade explosionerna på kärnkraftverket Fukushima, som avsevärt förvärrade katastrofsituationen, förmodligen kunnat undvikas.

Syftet med DRC är att få fram just sådana robotar och nu till helgen, den 20-21 december, anordnas de första deltävlingarna (semifinalen) i DRC där åtta olika tävlingsmoment ska utföras av en robot som till stora delar måste fungera autonomt. Den får dock ta emot högnivåkommandon från människor med instruktioner som till exempel ”klättra upp för stegen” eller ”stäng ventilen”. En utförligare genomgång av de olika delmomenten kan läsas här.

De åtta olika delmomenten i DRC Trials. Grafik: DARPA

DARPA Robotics Challenge kommer anordnas vid Homestead-Miami Speedway i Homestead, Florida och evenemanget kommer vara gratis och öppet för allmänheten samt media. Utöver DRC kommer DARPA även visa upp sina övriga robotar som den springade robotkatten WildCat och den terränggående packroboten LS3. DARPA kommer även sända live från eventet via sin Youtubekanal DARPAtv.

Totalt kommer 17 lag att delta i DRC Trials, varav sex lag (Track B/C) använder DARPA:s egen robotplattform Atlas som utvecklats av numera Googleägda Boston Dynamics. Sex lag (Track A) har byggt sina egna robotar med finansiering från DARPA och de fyra resterande lagen (Track D) har bekostat utvecklingen av både hårdvara och mjukvara på egen hand. I slutet av 2014 avslutas DRC med en stor final där det vinnande laget erhåller ett pris på två miljoner dollar från DARPA.

Track A

DRC-Hubo

Höjd: 140 cm
Vikt: 60 kg
Spännvidd: 204 cm


Valkyrie – NASA Johnson Space Center (som även utvecklat Robonaut)

Höjd: 1,9 m
Vikt: 130 kg
Spännvidd: 2 m


RoboSimian – NASA Jet Propulsion Labs (som även utvecklat Marsroboten Curiosity)

Höjd: 164 m stående på två ben
Vikt: 108 kg (inklusive batteri)
Spännvidd: 221 cm


SCHAFT (baserad på roboten HRP-2)

Höjd: 1480 mm
Vikt: 95 kg
Spännvidd: 1309 mm


CHIMP (från Carnegie Mellon University-NREC)

Höjd: 157 cm
Vikt: 180 kg
Spännvidd: C:a 3 m


Team THOR (från Virginia Tech)

Höjd: 178 cm
Vikt: 65 kg
Spännvidd: 2,08 m


Track B/C

Nedanstående sju lag kommer använda varsin färdig Atlasrobot från DARPA. Lagens fokus ligger därför huvudsakligen på mjukvaran och de algoritmer som ska göra att roboten klarar av alla de olika uppgifterna i DRC Trials.

IHMC Robotics har lagt upp ett antal videoklipp som visar när deras Atlasrobot utför de olika uppgifterna. Det går dock väldigt långsamt och varje videoklipp är runt en halvtimma långt. Eftersom robotarna fortfarande befinner sig i en såpass tidig utvecklingfas kommer DARPA ge dem 30 minuter för att slutföra varje uppdrag.

DARPA skriver att många av robotarna kommer vara långsamma och fumliga under DRC Trials men att en utomordentlig förbättring är att vänta inför DRC-finalen i slutet av 2014. Man drar paralleller till hur de självkörande bilarna i DARPA Grand Challenge utvecklades mellan tävlingsåren 2004 och 2005.

”Vi vet att robotarna är långsamma och ostadiga vid denna punkt – de påminner mycket om ett barn i ettårsåldern i termer av rörelse- och gripförmåga och mycket längre ifrån vad gäller hjärnkapacitet”, säger Gill Pratt, programansvarig hos DARPA. ”Robotarna tar ”babysteg” detta år, men deras prestanda kommer etablera en referenspunkt för vad vi kan förvänta oss från lagen som återvänder nästa år för DRC-finalen. Vi vill att det eventet ska vara mycket svårare och tvinga robotarna till att demonstrera användbara förmågor i realistiska katastrofscenarion.”


Track D

Team KAIST (Daejeon, Sydkorea)


Intelligent Pioneer (Jiangshu, Kina)


Team Mojavaton (Grand Junction i Colorado, USA)


Team Chiron (Sandy i Utah, USA)

Foton på DRC-robotarna från theroboticschallenge.org

DRC, DARPA, DARPA

SE ÄVEN: