Veckans videor: Oculus Rift för robotar och OpenROV 2.5

En billig robotubåt für alle, robothand med känsel, robotorm som slingrar sig fast i benet och till och med en liten robot som kan klättra i din tröja blir det bland annat denna vecka.

Virtual reality-headsetet Oculus Rift började som ett Kickstarterprojekt 2012 och har väckt stor uppmärksamhet, inte minst sedan företaget värvade id Softwares legendariska programmeringsgeni John Carmack som teknikchef. Inte helt oväntat har nu även robotutvecklare fått upp ögonen för Oculus Rift och börjat experimentera med tekniken.

I videon nedan ser vi hur två PR2-robotar fjärrstyrs av David Glossow, Willow Garage, och Tully Foote, Open Source Robotics Foundation, efter att de har lyckats integrera Oculus Rift SDK med ROS. Med hjälp av Oculus Rift-headsetet vrids robotens huvud åt det håll man tittar och via en Razer Hydra-rörelsekontroll styrs robotens bas och torso.

Det finns redan idag flera telenärvarorobotar men med ett VR-headset skulle telenärvaron tas till en helt ny nivå och ge en större känsla av närvaro. Dels blir det mer naturligt att vrida på huvudet för att flytta blicken och dessutom ser man allt tredimensionellt på den dubbla skärmen som uppslukar hela synfältet. Det är därför inte en alltför vild gissning att VR-headset av denna typ kommer bli vanliga för telenävarorobotar om några år. Oculus Rift finns dock ännu bara i en utvecklarversion men väntas släppas kommersiellt någon gång under 2014.


I en tidigare Veckans videor kunde vi se två videoklipp från vfx-studion Big Lazy Robot. Nu är de i farten igen med en ny liten film som inkuderar robotar. Denna gång driver de med människors beroende av smartphones, och iPhones i synnerhet, i filmen iDiots.


Under World Maker Faire 2013 visades undervattensroboten OpenROV 2.5 upp av de glada herrarna David Lang och Eric Stackpole som utvecklat den. Det är en slags robotubåt  som är helt open source, så vem som vill kan modifiera hård- och mjukvaran till den. I version 2.5 av OpenROV har man förbättrat en hel del, bland annat går videokameran i fronten nu att vinkla och propellrarna är 200 procent effektivare. Genom att öppna upp roboten helt för modifieringar hoppas utvecklarna på att folk ska bygga på nya finesser så den till exempel kan få en robotarm eller bli autonom.

OpenROV 2.5 kan köpas som ett kit för $850 (drygt 5.500 kronor exklusive moms och annat), vilket är ett lågt pris för en fjärrstyrd undervattensrobot med liveströmmad HD-video. I videon nedan ser vi hur en äldre version av OpenROV testas på Aquarius Reef Base i Florida.


Den underaktuerade bipedala roboten MARLO från Michigan Engineering har nu äntligen befriats från sin bom och kan nu (nästan) hålla balansen själv när den släpps ut i det fria.

En längre video som visar tidigare tester av MARLO i bakvänd kronologisk ordning.


Under Engadget Expand 2013 förra månaden visade Carnegie Mellon upp sin modulära robotorm som vi tidigare sett klättra i träd.


Roboten iCub ser ut att ha fått en nytt rörligt käkparti som även gör att den kan forma munnen. Tidigare hade den ju bara rödlysande mun och ögonbryn som gjorde att den såg ganska ond ut. Nu har iCub fått någon slags balaklava för att dölja det nya rörliga käkpartiet och sammantaget har den fått ett vänligare ansikte.


Robotsidan Hizook har återpublicerat en några år gammal video där Bruce Hall, en av grundarna till Velodyne, visar hur deras LIDAR Velodyne HDL-64E är uppbyggd och fungerar. Denna roterande LIDAR sitter bland annat på taket till Googles självkörande bil och består av 64 lasrar som producerar 1,3 miljoner datapunkter per sekund som sedan byggs upp till ett tredimensionellt punktmoln.


Engadget har intervjuat professor Robert D. Howe vid Harvard Biorobotics Lab som berättar om hur de lyckades skapa en bättre robothand genom en enklare design med endast tre fingrar istället för fem. De använder sig av tryckänsliga sensorer, ursprungligen framtagna för smartphones och därför mycket billiga att producera, på insidan av robothanden vilket gör det lättre för den att greppa objekt med okänd form.


Rubbot heter denna lilla kinesiska robot som är framtagen för att kunna klättra i löst tyg (dina gardiner till exempel). Roboten presenterades på IROS 2013 i Tokyo, Japan.


Lockheed Martin deltar, som Robotnyheter skrev om för några dagar sedan, i DARPA Robotics Challenge. De har även nyligen släppt denna mer generellt hållna video om sina visioner för framtidens robotar och artificiella intelligens.


Slutligen ett par videokollage med de många olika robotarna som visades upp på den japanska robotmässan iREX 2013 tidigare i höstas. Den första videon är från IEEE Spectrum och den andra från Arvin Yaraghchian.