Amazon planerar hemleveranser med drönare 2015

Denna sorts drönare vill Amazon kunna använda för hemleveranser så tidigt som 2015. Foto: Amazon

I söndagens CBS 60 Minutes avslöjade Jeff Bezos, vd för näthandelsjätten Amazon, att man planerar att leverera sina ordrar via autonoma drönare i form av oktokoptrar om några år.

Den nya leveranstjänsten har redan fått ett namnet Prime Air och via den utlovar Amazon hemleverans inom 30 minuter. Via GPS hittar drönaren vart den ska men ett par grundkrav för att flygleveransen ska gå att genomföra är dels att lasten inte väger mer än runt 2,3 kilo och att avståndet från Amazons lager till destinationen inte är längre än cirka 1,5 mil. Amazons vd Jeff Bezos säger dock att runt 86 procent av dagens ordrar klarar viktgränsen för Prime Air.

Utöver de tekniska utmaningarna finns de juridiska, men den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA) kan redan 2015 ha genomfört regeländringar som legaliserar drönare för civilt bruk. På Amazons webbsida skriver man att man är redo att starta sin drönartjänst Prime Air redan 2015 om de nya regelverken finns på plats.

Säkerheten är en annan viktig fråga, för ingen vill ju att det ska störta ner flygande robotar i huvudet på folk. Amazon uppger att säkerheten kommer vara deras högsta prioritet och att deras drönare kommer förses med åtskillig redundans och vara utformade enligt kommersiella flygstandarder.

”En dag kommer det vara lika vanligt med Prime Air-farkoster som att se postbilar på vägarna idag”, skriver Amazon.

Foto: Amazon

Amazon verkar ha insett fördelarna med robotiseringen och fick stor uppmärksamhet förra året då man köpte upp robottillverkaren Kiva Systems för rekordbeloppet 775 miljoner dollar. Kiva Systems har utvecklat ett automatiserat lagersystem där lagerhyllorna kommer åkande till personalen istället för tvärtom.

Amazon, Forbes, SvD, Affärsvärlden, IDG, IDG

SE ÄVEN: