TIPS: Så får du tillbaka inbäddade klipp från Sveriges Radio

I samband med att Sveriges Radio gick över till responsiv webbdesign försvann möjligheten att bädda in deras ljudklipp och radioprogram på bloggar. I väntan på att funktionen återlanseras presenteras dock här en lösning på detta problem.

Robotnyheter kan nu avslöja ett sätt att via modifiering av embedkoden få en inbäddad spelare även från sidor med SR:s nya webbdesign där man inte längre kan få fram koden. Hemligheten ligger i att byta ut några kritiska delar av embedkoden. Hur det går till kan du se nedan.

Uppdatering: Sedan maj 2014 har Sveriges Radio återinfört möjligheten att bädda in klipp med en ny och bättre inbäddningskod som rekommenderas istället.

Exempel 1

Till att börja med behöver man en gammal embedkod att utgå ifrån som mall. Därefter behövs en URL i rätt format till det radioprogram eller klipp man vill bädda in. Den URL:en får man fram genom att högerklicka på den blå playknappen på SR:s webbsida och därefter välja att kopiera länkadressen. URL:en kan se ut på till exempel följande vis:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5633224&playaudio=4678745

Här är det de siffror som står efter ”playaudio=” som är viktiga, i detta fall ”4678745”. Kopiera denna sifferserie eftersom det är den du sedan ska klistra in i embedkoden på tre olika ställen. En annan viktig sak man måste göra för att ljudfilen ska gå att spela upp är att ersätta ”.m4a” med ”.mp3” i embedkoden, även det på tre olika ställen.

Slutligen bör du även ändra texten som börjar med ”Lyssna: ” och visas i de fall det inte går att rendera den inbäddade spelaren (till exempel i RSS-läsare). I skärmdumpen ovan illustreras med ljusblå färg var modifieringarna ska ske. Det är viktigt att de hamnar på exakt rätt plats för att embedkoden ska fungera.

Exempel 2

Det är inte alltid man får ”playaudio=” i URL:en utan istället ”playepisode=”. Leta då efter ”Ladda ner”-knappen och kopiera URL:en som kan se ut i stil med nedanstående.

http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/4690385-mp3

Även i detta fall är det sifferserien som är relevant. Kopiera denna och klistra in den enligt samma instruktioner som för ”Exempel 1”. Ett exempel på ett inbäddat klipp med modifierad embedkod kan ses högst upp i denna artikel. Observera att Sveriges Radio har en stor och en liten version av sin inbäddade spelare. Instruktionerna i denna artikel gäller för den stora spelaren, men principen är densamma för lilla spelaren. Har du ytterligare tips eller synpunkter angående detta så kommentera gärna nedan.

Uppdatering: Ovanstående metoder fungerar ej för alla klipp, men då kan man istället klicka på embed-ikonen i spelaren man får upp av sin modifierade kod och där få en komplett fungerande kod med .m4a-suffix.

Det här inlägget postades i Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.