Ny fyrvingad robot flyger som en manet

Robotar som flyger genom flaxande vingrörelser likt fåglar eller insekter har det forskats på ett tag, men denna robot med fyra vingar flyger på ett sätt som påminner om hur maneter simmar.

Det är ett forskarteam lett av Leif Ristroph vid New York University som utvecklat den nya roboten som endast väger 2 gram. Den lätta vikten gör att roboten lätt kan bäras iväg av vinden, vilket den kan utnyttja till sin fördel för att förflytta sig längre sträckor på ett energisnålt sätt.

Den prototyp som tagits fram består av en kolfiberram omgiven av två par tunna vingar som kan öppnas och stängas med hjälp av en motor. Tack vare sin utformning kan roboten flyga uppåt utan större ansträngning och den behöver heller inga sensorer eller algoritmer för att justera vingarna.

”Att skapa en dum maskin är en trevlig strategi för väldigt små robotar”, säger Ristroph till New Scientist. ”Utan kretsar och sensorer är den dessutom lättare.”

Än så länge strömförsörjs dock roboten via en kabel som är kopplad till en extern strömkälla, men genom att förbättra roboten ska den kunna drivas på batteri framöver. ”Om man kan finjustera formen och flexibiliteten hos vingarna skulle man kunna generera mer lyft, vilket skulle kunna hålla ett batteri uppe i luften”, säger Ristroph.

Robotens utformning gör den särskilt användbar för att skapa centimetersmå robotar som driver omkring i luften där de till exempel skulle kunna samla in data om luftföroreningar. ”Vi skulle kunna använda denna typ av robotar för att sväva omkring och göra mätningar, till exempel för att övervaka koldioxidhalten i atmosfären”, säger Ristroph.

Trots att robotens vingrörelser påminner om hur en manet simmar säger Ristroph att den inte designades efter en manet men att den enkelt skulle kunna modifieras för att ta sig fram under vatten. Att ta fram en flygande robot är dock mycket svårare.

New Scientist