Veckans videor: Robot stänger NASDAQ

Dags för ännu ett gäng videoklipp på robotar i alla möjliga former och storlekar. Vi får bland annat tjuvkika på benen som NASA:s Robonaut har fått, Romo som jagar en grön ballong, ABB:s tvåarmade robot FRIDA som monterar nödstoppknappar och mycket mer.

I Lexus nya reklamfilm har man tagit hjälp av KMel Robotics som är välkända i robotkretsar för sina quadrokoptrar som utför diverse konster och snabba manövrar. KMel Robotics har specialdesignat en quadrotor specifikt för Lexusreklamen och i tre separata videoklipp samt på Lexus hemsida finns mer utförligt beskrivet hur arbetet bakom kulisserna gick till.

Precis som tidigare använder sig robotarna av mocapkameror för positionering. Reklamfilmen har kompletterats med CGI i vissa delar.

I nedanstående spellista finns tre minidokumentärer på två minuter vardera som visar hur arbetet med de flygande robotarna i Lexus reklamfilm gick till.


Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren? Svar: Roboten AMBER 2. Stackaren sitter nämligen fast i en bom mitt på golvet och går runt, runt i cirklar. Sättet den går på är dock mycket likt hur en människa går och den klarar även av att parera knuffar. Än så länge kan den dock inte gå fritt.


NASA JPL, som bland annat utvecklat Marsroboten Curiosity, har även tagit fram en robot som kan klättra upp för lodräta bergsväggar och till och med uppochner. Detta gör den via ett slags klor som den borrar in i ojämnheter i bergsytan. Totalt har varje gripdon över 750 små klor och genom att ha ett gripdon på varje ben har håller den sig alltid fast med tre av benen när den förflyttar sig. Roboten som syns i videon heter LEMUR IIb och NASA JPL har även planer på att använda sina robotklor på nästa generations LEMUR samt sin DRC-robot RoboSimian, skriver IEEE Spectrum.


I ett inslag från ABC News om NASA:s Robonaut 2 får vi för första gången en titt på robotens ben. Robonaut har ju tidigare endast bestått av en torso, två armar och ett huvud. Tidigt nästa år ska en Robonaut med ben börja användas på den internationella rymdstationen ISS och med benen inkuderade blir Robonaut över 2,4 meter lång och har en vikt på närmare 230 kilo, uppger ABC News.


Intresset och marknadspotentialen för servicerobotar växer och dessa har nu gått från prototyper till användbara produkter. Därför kommer man under robotmässan Automatica 2014 i München ha ett separat utställningsområde för just servicerobotar.


iPhoneroboten Romo gillar att jaga sin gröna ballong. Det sker med hjälp av bildigenkänning via iPhonens kamera i kombination med algoritmer i en app som körs i densamma. Notera även hur snabb den nya versionen av Romo är.

Denna lilla reklamfilm visar ännu fler saker som Romo kan användas till. Bland annat ansiktsspårning, telenärvaro och linjeföljning.


Nu har robotföretagen fått ett eget börsindex, kallat ROBO-STOX, på NASDAQ i New York och för att fira detta tryckte en robot för första gången i NASDAQ:s historia på stängningsklockan i tisdags förra veckan. Robotarmen som användes var en UR5, från danska Universal Robots, som försetts med en trefingrad robothand från Schunk. Detta uppmärksammades bland annat i robotens hemland Danmark där Jyske Bank sände ett TV-inslag om det.

Förkortningen som kommer användas för det nya börsindexet är ROBO och för den som vill fördjupa sig i ämnet har Frank Tobe från The Robot Report skrivit en lång gästartikel på IEEE Spectrum.


Några andra som använt sig av en UR5-robot är Roy Youhanna, Mathias Jonsson, Olle Jakobsson och Mikael Olsson som under de första fyra veckorna av 2013 tog fram denna robotiserade BlackJack-dealer som en del av sin automationsingenjörsutbildning i Göteborg. Roboten både delar ut korten, scannar av dem (via en streckkod på varje kort) och räknar ut summan. Kommunikationen mellan robot, PLC och HMI sker via ModBus.

Tipstack till Roy!


I förra Veckans videor kunde vi se ABB:s tvåarmade industrirobot FRIDA från iREX 2013 i Tokyo och fick veta att den redan används inom industrin för att montera nödstoppknappar. Nu har äntligen en video på detta släppts. Det skedde under den internationella robotkonferensen IROS 2013 i Tokyo. Bakom arbetet, som fått EU-stöd via ROSETTA-projektet, ligger Andreas Stolt, Magnus Linderoth, Anders Robertsson och Rolf Johansson från Lunds Tekniska Högskola (LTH).

IEEE Spectrum


En annan video från IROS 2013 är denna japanska handprotes med endast tre fingrar som sluts likt en gripklo. Man verkar dock kunna lyfta en hel del saker med denna konstruktion. Handprotesen är framtagen av Nara Institute of Science and Technology (NAIST), National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Keio University, Tokyo universitet samt National Rehabilitation Center for the Persons with Disabilities (NRCD).

IEEE Spectrum


Handie är en mer traditonell handprotes under utveckling och målet är att den ska bli mycket billig att tillverka. Detta tack vare att man använder sig av 3D-utskrivna delar och en smartphone/surfplatta för att tolka EMG-signalerna från armen som därmed ersätter dyr specialelektronik. Man använder dessutom endast en motor per finger trots att varje finger är uppdelat i tre leder. Kvaliten blir inte lika bra som hos en dyrare handprotes men man kan enkelt skriva ut nya reservdelar på en 3D-skrivare och även modifiera delarna för egna behov.

Prismässigt siktar man på att hamna under $400 (drygt 2.600 kronor) vilket är avsevärt mycket billigare än vad en handprotes med likvärdig funktionalitet kostar idag.

Engadget

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Humanoida robotar, Industrirobotar, Obemannade flygfarkoster, Robotleksaker, Rymden, Sverige, Telenärvaro, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.