iRobot lanserar nya Roomba 800-serien

iRobot har precis lanserat sin nya robotdammsugare Roomba 880 som är den första modellen i Roomba 800-serien. Den största nyheten består av den nya AeroForce-tekniken som ska suga upp 50 procent mer damm och smuts än tidigare Roombamodeller.

På det stora hela har Roomba 880 fått ärva det mesta från tidigare flaggskeppet Roomba 790. Den stora skillnaden hittar man när man vänder på roboten och ser att den traditionella rullborsten och gummiskrapan bytts ut mot två ”extractors” med räfflat gummi som roterar inåt och samlar upp smutsen som sedan sugs in. Tanken är att betydligt mindre hår ska fastna i dessa. Den enda borste Roomba 880 har är den lilla trearmade sidoborsten som sopar in damm från hörn.

AeroForce ger Roomba 880 fem gånger mer sugkraft än hos 700-serien, vilket gör den kapabel till att suga upp 50 procent mer smuts och damm. Dammbehållaren är dessutom 60 procent större. Enligt CNET, som testat nya Roomba 880, ska den till och med ha delvis bättre sugförmåga än Neato XV Signature Pro. Roomba 880 var dock sämre än Neato på att suga upp hår från husdjur på samtliga underlag, vilket kan vara en dealbreaker för den som har katt eller hund hemma. Roomba 880 var dock avsevärt bättre än Roomba 790 på att suga upp djurhår.

Den som hade hoppas på en smartare Roomba som, likt Neato XV och Samsung Navibot, kan kartlägga rummen och komma ihåg var den tidigare dammsugit, kommer dock bli besviken eftersom Roomba 880 använder sig av samma algoritmer för att städa och undvika hinder som 700-serien. Man ska dock, utöver AeroForce, ha gjort en rad mindre förbättringar baserat på feedback från användare.

Prismässigt ligger Roomba 880 på $700, vilket är lika mycket som för Roomba 790 (som kostar 5.990 kronor i Sverige i dagsläget). I priset medföljer även laddningsstation, två Virtual wall/lighthouse-enheter (inklusive batterier), fjärrkontroll och ett extra HEPA-filter.

Uppdatering 19 mars 2014: Nu finns Roomba 880 att köpa i Sverige. Priset vid lansering ligger på 6.995 kronor.

iRobot Store, Roomba 800-serien, Pressmeddelande, USA Today, VentureBeat

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare, Städrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.