Ny artificiell intelligens knäcker CAPTCHA

En variant av CAPTCHA som Google använder.

Vicarious heter ett uppstartsföretag från San Francisco som påstår sig ha utvecklat en mjukvara som med hjälp av artificiell intelligens kan knäcka robotfiltret CAPTCHA.

Den som använder internet regelbundet kan inte ha undgått de snirkliga teckenkombinationer man ibland måste skriva in för att kunna registrera sig eller logga in på olika webbsidor. Detta test kallas CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) och är tänkt att stoppa automatiserade script och botar från att missbruka tjänsterna.

Programmet från Vicarious är ett första steg mot att skapa en maskin som fungerar likt en mänsklig hjärna. Deras algoritm kan knäcka en lång rad kända CAPTCHA-varianter, till exempel den vanligt förekommande reCAPTCHA från Google. En CAPTCHA-variant anses vara knäckt när man uppnått en precision på minst en procent, skriver Vicarious. Deras egen AI lyckas i 90 procent av fallen att klura ut rätt tecken i CAPTCHA-koden.

Till skillnad från andra AI-system använder sig Vicarious AI inte av brute force-metoder där man provar alla tänkbara varianter. Istället fungerar algoritmen mer likt vår mänskliga hjärna, berättar Vicarious medgrundare D. Scott Phoenix.

De senaste AI-systemen som IBM:s Watson och djupa neurala nätverk förlitar sig på brute force: genom att ansluta massiv datorkraft till massiva datamängder. Detta är första gången denna utpräglat mänskliga varseblivningsakt har uppnåtts, och den använder relativt minimala mängder data och datorkraft. Vicariousalgoritmerna uppnår en nivå av ändamålsenlighet och effektivitet mycket närmare faktiska mänskliga hjärnor.

I ett par videoklipp som släppts visas hur Vicarious AI knäcker CAPTCHA-koder från både Google, eBay och Paypal. Endast några få exempel behöver visas för att systemet ska lära sig, till skillnad från tidigare system som kunde kräva 10.000-tals exempel enbart för att klara av små variationer, berättar Dileep George, Vicarious andra medgrundare.

Att knäcka CAPTCHA är den första publika demonstrationen av Vicarious teknik Recursive Cortical Network (RCN) och man nämner många framtida användningsområden som till exempel robotseende, analys av medicinska bilder samt bild- och videosökfunktioner. Tänk dig själv att i framtidens Google kunna söka på bilder av ”mörkhåriga kvinnor med röda glasögon” eller söka igenom en två timmar lång film för att se om det förekommer några gröna fyrdörrarsbilar i den. Bildigenkänning kombinerat med AI öppnar för oändligt många möjligheter och nya tjänster.

Vicarious har fått in över 90 miljoner kronor i riskkapital och har stöd från flera högprofilerade personer, däribland en av grundarna till Facebook, Dustin Moskovitz, som lovordar den nya tekniken:

Vi måste vara noga med att inte underskatta betydelsen av Vicarious som korsar denna milstolpe […] det här är en spännande tid för AI-forskning och de är i framkant av att skapa de första verkligt intelligenta maskinerna.

Vicarious, Wired, Ny Teknik