Boston Dynamics premiärvisar robotkatten WildCat

Robotkatten WildCat kan i dagsläget springa i hastigheter på nära 26 km/h. Foto: Skärmdump från Youtube

WildCat är en vidareutveckling av Cheetah, världens snabbaste robot på fyra ben som springer snabbare än självaste Usain Bolt. Nu har utvecklaren Boston Dynamics släppt en video som visar hur robotkatten springer fritt utomhus.

Det nya med WildCat är att den nu inte längre behöver vara inkopplad till hydraliska slangar på ett labb. Denna robot springer helt fritt utomhus och den förbränningsmotor som nu byggts in gör att roboten låter ungefär som en moped.

WildCat kan både trava och galoppera och kommer upp i hastigheter på över 25 km/h (16 mph), vilket inte är lika snabbt som Cheetah men den kan som sagt springa helt fritt. Den har dessutom fått en del skyddande yttre vaddering. Som synes i videon kan den även luta medan den springer för att svänga eller väja för hinder. När WildCat är färdigutvecklad ska den även kunna klara av att springa i ojämn terräng.

I samma veva har Boston Dynamics offentliggjort två andra videoklipp på robotar de utvecklar som också finansieras av DARPA. Det ena visar deras humanoida DRC-robot Atlas och kan ses i en separat artikel här. Den andra videon visar en av företagets andra fyrbenta robotar, nämligen LS3 som tagits ut för fälttester.

LS3 får både klättra upp för ett ordentligt brant berg i Twentynine Palms, Kalifornien och därefter pulsa i knähög snö i Boston. Förutom att kunna ta sig fram i tuff terräng omfattar fälttesterna uthållighet, visuellt guidat följande, GPS-guidade manövrar och övergripande driftsäkerhet.

Uppdatering: Enligt uppgifter från Boston Dynamics till Engadget drivs hydraliken i WildCat av en 2-taktsmotor som normalt används i go-kartbilar. För att hålla vikten nere har den försetts med en ganska liten bränsletank och kan därför endast springa omkring i cirka fem minuter.

Boston Dynamics, IDG, Ny Teknik