Autonoma fordon i SVT och Aftonbladet TV

SVT besökte Stanford University där man utvecklar autonoma bilar. Foto: Skärmdump från SVT Play

I onsdags sände Aktuellt i SVT ett inslag från Kalifornien om självkörande fordon och konstaterade att dessa nu bara ligger 5-10 år fram i tiden. Även här i Sverige forskas på området.

Aftonbladet TV visade ett inslag samma dag där deras motorjournalist Robert Collin provat Scanias självkörande lastbilar. De är än så länge begränsade till max 50 kilometer per timme och måste ha ett framförvarande fordon att förhålla sig till. Tanken är att föraren ska kunna avlastas i långsamma bilköer och få tid över till annat.

SVT åkte till Kalifornien, som är en av de tre delstater i USA som legaliserat autonoma fordon på allmäna vägar, och träffade forskare från Stanford University. I början av inslaget ser vi en självkörande Audi TTS, kallad Shelley, som kan komma upp i hastigheter på runt 200 km/h. Den är dock begränsad till banracing och klarar inte av stadstrafik.

Därefter får SVT en provtur i Junior, en autonom Volkswagen Passat som Stanford även utvecklar och som klarar av att ta sig fram i komplex och dynamisk stadstrafik där hänsyn måste tas till andra bilar, fotgängare med mera.

SVT, Aftonbladet TV