Här är hinderbanorna i DARPA Robotics Challenge

Denna omodifierade UTV ska robotarna helt autonomt lyckas köra genom en slalombana.

I december är det dags för de första fysiska tävlingsmomenten i DARPA Robotics Challenge (DRC) där både lag med egenutvecklade robotar samt DARPA:s Atlasrobot kommer delta. Nu har DARPA släppt bilder på hur de olika delmomenten kan komma att se ut.

Totalt handlar det om åtta olika uppgifter som ska simulera verkliga scenarier i ett katastrofområde och som robotarna ska lyckas klara av på så kort tid som möjligt. DARPA uppger att banorna kommer se ut som på bilderna, men i de flesta fall inte exakt likadana.

Uppgift 1

Roboten ska klara av att ta sig in i samt köra en tvåhjulsdriven UTV av typen Polaris Ranger XP900 (extra säkerhetsutrustad) i en slalombana som är 76 meter lång och 12 meter bred. Maxfarten kommer vara begränsad till 16 km/h. Banan kan ses i bilden ovan och den vita cirkeln visar fordonets svängradie.


Uppgift 2

Detta moment består av en hinderbana med svår terräng uppdelad i tio olika delar. Bland annat konstgräs, sluttande plan och cementblock som lagts ut ”huller om buller”.


Uppgift 3

Här ska roboten rensa bort tungt bråte som placerats framför en dörr. Delarna väger mellan 2,2 – 4,4 kilo.


Uppgift 4

Detta delmoment går ut på att kunna öppna dörrar av tre olika typer varav den sista dörren är självstängande.


Uppgift 5

Roboten ska klättra upp 2,4 meter från markhöjd via en trappliknande industristege som är 80 centimeter bred och lutar 60 grader. Höjdskillnaden mellan varje steg är 30 centimeter och varje steg är 10 centimeter djupt.


Uppgift 6

Genom att använda sig av sladdlösa elektriska verktyg ska roboten borra en cirka 60 centimeter stor öppning i en vägg. Verktygen väger under fem kilo.


Uppgift 7

Denna uppgift kräver en riktigt fingerfärdig robot som både måste klara av att upptäcka, greppa och stänga ventiler av varierande storlek. Vissa sitter vertikalt och andra horisontellt.


Uppgift 8

I den sista uppgiften ska roboten kunna hantera en brandslang. Det är extra svårt eftersom slangen är gjord av ett mjukt och flexibelt material. Roboten måste klara av att greppa slangen, rulla ut den och därefter ansluta den till en vattenpost en bit därifrån.


Vinnarna i dessa uttagningar går sedan vidare till den slutgiltiga tävlingen 2014 2015, med chans att vinna två miljoner dollar, där de kommer ställas inför ett mer verkligt scenario med bland annat riktiga vattenläckor som måste stoppas genom att vrida om ventiler. De olika delmomenten kommer då även att vara mer naturligt integrerade med varandra.

Se fler detaljer och bilder i detta 57-sidiga PDF-dokument från DARPA

SE ÄVEN: