Veckans videor: Bakteriedödande sjukhusrobot och DRC

KUKA moiros på Hannover Messe 2013. Foto: Skärmdump från Youtube

Dags för veckans dos av robotvideor och den här gången får vi se en robot spela Kinaschack med sig själv, en annan som dödar bakterier på sjukhus och så har den pratglada rymdroboten Kirobo anlänt till ISS.

Rose Medical Center i Denver, USA, har köpt in en robot som dödar bakterier genom att ”zappa” dem med ultraviolett ljus som är tusentals gånger starkare än det från solen. UV-ljuset tar död på bakterierna och når mycket snabbt både dörrhandtag, strömbrytare och andra bakterietäta ytor. På 5-10 minuter kan roboten, kallad NEAL, döda bakterier i ett helt rum och dessutom mer effektivt än med de kemiska bakteriedödare som normalt brukar användas.

Priset på roboten är motsvarande drygt 800.000 kronor men värt varenda krona om den kan rädda liv, anser sjukhuset. Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC blir en av 20 patienter infekterade under sin sjukhusvistelse och nära 100.000 dör varje år som en följd av det. I en anläggning där roboten testats sjönk förekomsten av den antibiotikaresistenta stafylokockbakterien MRSA med 50%.

CBS


Nedanstående video är en sammanställning av robotarna från Hannover Messe 2013 som anordnades i våras och där över 6.500 företag deltog. Missa inte robotkarusellen KUKA Robocoaster 4:45 in i videon.

Hela listan (på tyska) med tidskoder:

0:00 – Fanuc Roboter
0:15 – Roboter und Delta-Roboter von ABB
0:37 – VW Fertigungsablauf mit KUKA Robotern
1:27 – igus Energieketten
1:40 – Mini Deltaroboter
1:46 – VW Conceptcar e-Co-Motion (Elektroauto)
1:51 – Festo Pneumatik
2:01 – Festo SupraMotion (Supraleitung)
2:17 – Festo BionicOpter (fliegende Liebelle)
2:53 – KUKA Roboter
3:33 – GÜDEL mit KUKA Roboter
3:53 – Deltaroboter
4:02 – EPSON Roboter
4:10 – Stäubli Roboter
4:16 – KUKA moiros (Roboterarm auf fahrbarer omnidirektionaler Plattform)
4:45 – KUKA Robocoaster
6:05 – Claas Xerion 5000 (autonomes Fahren durch Fa. Götting)
6:16 – Liebherr 576 (ferngesteuert durch Fa. Götting)


Adepts SCARA-robot Cobra är en av världens snabbaste plockrobotar. I denna video ser vi roboten spela Kinaschack med sig själv i en hastighet av upp till fyra stålkulor per sekund.


Will och Norm från Tested.com har testat Leap Motion som är en Kinectliknande sensor med den skillnaden att den endast läser av händer och fingrar och med en precision som uppges vara 0,01 millimeter. I denna halvtimmeslånga video får vi se den användas i Windows 8.1.


IFA 2013, Europas största mässa för hemelektronik, pågår för fullt i Berlin. Några som är på plats är Engadget och de har bland annat intervjuat iRobots vd Colin Angle som här får tycka till om bristerna hos humanoida robotar.


Den 4 augusti sköts den lilla humanoida roboten Kirobo upp till rymdstationen ISS och den 21 augusti yttrade den sina första ord där. Därmed är Kirobi den första talande roboten i rymden. Roboten, som bland annat kan ta foton och föra enklare konversationer, ska fungera som sällskap åt den japanska astronauten Koichi Wakata på ISS.


I december är det som bekant dags för DARPA Robotics Challenge och i förra ”Veckans videor” kunde vi se hur MIT packade upp sin ATLAS-robot. Ett annat deltagande lag som lagt upp en uppackningsvideo på sin ATLAS-robot är Team ViGIR. Vi får även se roboten ta sina första steg.

Flera av lagen använder dock sina egna robotar, däribland Team DRC-HUBO som använder sig av den sydkoreanska roboten HUBO som man modifierat inför DRC. Bland annat har man förlängt robotens armar med 30 centimeter så den kan klättra upp för stegar baklänges samt gå på alla fyra när terrängen är svår. Filmmaterialet är från böran av juli.

DRC-Hubo via IEEE Spectrum


Ett gäng polska designstudenter har designat denna Lidlsponsrade robotkock som är baserad på en KUKA industrirobot.

CNN


Avslutingsvis ett klipp för alla som vill nörda ner sig i hur obemannade autonoma flygfarkoster fungerar. Det är Eric N. Johnson, Lockheed Martin Associate Professor of Avionics Integration, som håller ett robotseminarium på Carnegie Mellon om ”Innovations for Unmanned Aircraft”.