Nya robotmuskler kan lyfta 80 gånger egna vikten

Forskare i Singapore har utvecklat artificiella muskler som både kan lyfta 80 gånger sin egen vikt och sträckas ut fem gånger sin ursprungliga längd. Man tror nu att innovationen kommer leda till naturtrogna robotar med övermänsklig styrka och förmågor.

Musklerna kan även omvandla rörelseenergin till lagrad energi, vilket gör att en robot med dessa muskler skulle kunna strömförse sig själv efter mindre än en minuts laddning. Dagens robotmuskler är begränsade och kan bara lyfta ungefär hälften av sin egen vikt, vilket motsvarar en normalstark människa. Dessa muskler kan dessutom bara sträckas ut tre gånger sin ursprungliga längd.

Dr Adrian Koh vid National University of Singapore (NUS), som leder forskningen, förklarar hur de artificiella musklerna fungerar.

Våra material imiterar de hos mänskliga muskler genom att reagera snabbt på elektriska impulser, till skillnad från långsamma, hydralikdrivna mekanismer. Robotar rör sig ryckigt på grund av denna mekanism. Föreställ er nu artificiella muskler som är följsamma, stretchbara och reagerar på bråkdelen av en sekund, likt de hos en människa. Robotar utrustade med sådana muskler kommer kunna fungera på ett mer människoliknande sätt – och överträffa människor styrkemässigt.

För att åstadkomma detta har forskarlaget använt sig av polymerer som kan sträckas ut över tio gånger sin ursprungliga längd. Förra året räknade man ut att polymermuskler drivna av elektriska impulser rent teoretiskt skulle kunna lyfta upp till 500 gånger den egna vikten, utöver att kunna sträckas ut tio gånger sin ursprungliga längd. Man strävar nu efter att komma så nära detta som möjligt i praktiken.

Man arbetar fortfarande med att göra robotmusklerna bättre och hoppas att inom tre till fem år ha en robotarm som är hälften så stor och hälften så tung som en mänsklig arm men ändå kan vinna mot en människa i armbrytning.

NUS, Ny Teknik