Robot lika bra på hjärtmassage som ambulanspersonal

Dödligheten vid hjärtstillestånd utanför sjukhus är hög och därför är det viktigt att snabbt få hjärtmassage. Nu har det visat sig att en mekanisk hjärtmassagerobot är lika effektiv som ambulanspersonal.

I en ny vetenskaplig studie som omfattar 2.500 patienter i Sverige, Nederländerna och Storbritannien jämförde man manuell hjärtlungräddning med mekaniska bröstkompressioner utförda av en hjärtmassagerobot. Efter ett halvårs kontroller av patienterna kunde man konstatera att både metoderna, som även inkluderade defibrillering med hjärtstartare, var lika effektiva, rapporterar Sveriges Radio.

– Den här metoden som vi använt med mekaniska bröstkompressioner och samtidig defibrillering visar sig vara lika effektiv som manuella bröstkompressioner, säger professor Sten Rubertsson vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

Lyssna: Robot lika bra hjärtmassör som människa

Hjärtroboten som redan idag används av flera landsting är framtagen i Lund och heter Lucas (Lund University Cardiac Assist System). Den monteras över bröstet på den drabbade där en robotarm sedan trycker ner bröstkorgen fem centimeter 100 gånger i minuten. Lucas kan till och med vara ett bättre alternativ i vissa situationer, förklarar Sten Rubertsson för SR.

– När man använder manuella bröstkompressioner under ambulanstransport så är det mycket svårt, för då måste man stå bak i ambulansen som kanske kör i 100 kilometer i timmen. Jag har själv provat det och man åker liksom mellan väggarna där. Och det är riskabelt och det har hänt olyckor där ambulanspersonal har blivit skadade.

Foton på hjärtroboten Lucas kan ses här

SR, Ny Teknik, SvD

Det här inlägget postades i Hälsorobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.