På Volkswagen samarbetar robot och människa

Foto: Thomas Gasparini

Hos Volkswagen har de första robotarna som samarbetar direkt med människor installerats. Tack vare robotarna förbättras arbetsmiljön för de anställda som slipper arbeta i oergonomiska positioner.

Volkswagens anläggning i tyska Salzgitter är en av världens största motorfabriker med över 6.000 anställda som tillverkar runt 7.000 motorer om dagen till olika fordon. Nu har medarbetarna i fabriken fått nya arbetskamrater i form av den 6-axliga lättviktsroboten UR5 från danska Universal Robots.

Till skillnad från klassiska industrirobotar, som brukar omgärdas av skyddsgaller, kommer den kollaborativa robotarmen UR5 att jobba sida vid sida med montörerna av cylinderhuvuden hos VW. Robotens uppgift består i att sätta i glödstiften i cylinderhuvudena. Tidigare har de två anställda som monterat glödstiften manuellt i svåråtkomliga borrhål fått göra detta i en framåtlutande kroppsställning.

Foto: Thomas Gasparini

”Vi vill förebygga långsiktiga belastningar för våra anställda överallt inom företaget genom att göra arbetsplatserna ergonomiska. Genom att använda robotar utan avskärmning kan de anställda arbeta tillsammans med roboten, sida vid sida. På det viset fungerar roboten som en produktionsassistent som utför de ergonomiskt ogynnsamma arbetsuppgifterna åt personalen”, förklarar Jürgen Häfner, projektledare på Volkswagens fabrik i Salzgitter, i ett pressmeddelande.

Robotar och människor som samarbetar lär vi få se mer av inom industrin de kommande åren, inte minst sedan lanseringen av Baxter, en robot som i flera avseenden påminner om UR-robotarna.

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.