Världens minsta autopilot för drönare blir open source

Lisa/S monterad på en liten UAV i form av en helikopter. Foto: 1bitsquared

Lisa/S heter en komplett autopilotkrets för drönare som är mindre än en enkrona. Nu har utvecklarna bestämt sig för att släppa den som open source.

Kretsen mäter endast 20 x 20 millimeter och väger 2,8 gram, ändå innehåller den allt som behövs för att en drönare ska kunna flyga autonomt. Det inkluderar en 72 MHz 32-bit ARM-processor, gyroskop, U-Blox GPS, accelerometer, magnetometer och barometer (altimeter).

Chippet är designat vid Delft University of Technology i Nederländerna och är över 30 gram lättare än sin föregångare, skriver Wired. Både mjukvara och hårdvara är open source, vilket gör det fritt fram för vem som helst att kopiera och modifiera Lisa/S utan kostnad.

Det amerikanska företaget 1Bitsquared har hjälpt till att designa kretsen och mjukvaran baseras på Paparazzi, skriver Wired. I början av januari 2014 kommer de börja sälja kretsen för $230 (drygt 1.500 kronor exklusive moms, tull med mera). Enligt projektets ledare, Bart Remes, fungerar Lisa/S för alla typer av drönare, oavsett om det handlar om quadrotorer eller flygplan med fasta vingar.

Autopilotkretsen Lisa/S ryms på en enkrona. Foto: CC BY-SA 3.0

Remes säger att huvudorsaken till att de väljer open source är att de vill göra den tillgänglig för samhället. Man hoppas på så vis kunna få en större spridning på drönare för civilt bruk som precisionsjordbruk och räddningsuppdrag.

”Tidigare hade bara militären tillgång till denna typ av teknik”, säger han till Wired. ”Min vision är att varje brandman kommer ha en drönare i sin ficka inom några få år.”

Wired, 1bitsquared