Veckans videor: ATLAS dyker upp och Crabster dyker ner

Intresset för quadrokoptrar tycks inte minska och denna vecka kikar vi på en ny sådan i miniformat samt AR.Drone 2.0 Power Edition. Vi får även se DARPA:s ATLAS-robot packas upp på MIT och en ABB-robot med bra bollsinne.

Många har klagat på Windows 8 och i version 8.1 har Microsoft därför gjort en del förbättringar av sitt nya operativsystem. En kanske lite otippad sådan är att man byggt in stöd för 3D-skrivare som bygger på Windows vanliga skrivarhantering och därför påminner mycket om denna. I nedanstående video visas hur det kan se ut och på Extreme Windows Blog finns ytterligare detaljer.


Den sydkoreanska jätterobotkrabban Crabster CR200 tog denna månad sitt premiärdopp och i videon som släppts får vi bland annat se när den använder sin sonar för att scanna av havsbottnen.

Den har även en lillebror vid namn Little Crabster (LCR200) som i denna video demonstrerar hur den kan gå på sluttande underlag.


Parrot AR.Drone 2.0 har släppts i en ”Power Edition” som inkluderar bland annat följande:

  • 1 x Parrot AR.Drone 2.0 Power Edition quadrotor
  • 1 x Limited Edition inomhusskrov
  • 1 x Limited Edition utomhushusskrov
  • 2 x 1.500 mAh laddningsbara litium-polymer-batterier
  • 3 x extra uppsättningar propellrar i olika färger + ett verktyg för dessa
  • 1 x batteriladdare

Utseendemässigt skiljer den sig från den vanliga AR.Drone 2.0 genom att vara helsvart med färgade propellrar och i Sverige säljs den för runt 3.500 kronor. I denna uppackningsvideo får vi se vad som finns i lådan hos Parrot AR.Drone 2.0 Power Edition.

Den 21 augusti flög dessutom en AR.Drone 2.0 en historisk sträcka och blev den första UAV att korsa Bosporen, det sund i Istanbul som förbinder Europa och Asien. Man använde sig av programmet QgroundControl, som har öppen källkod, för att planera rutten via GPS-koordinater. Quadrotorn flög sedan den kilometerlånga sträckan via GPS-autopiloten som ingår i AR.Drone Flight Recorder.


ATLAS-robotarna har nu skeppats ut till lagen som ska tävla i DARPA Robotics Challenge i december. MIT har lagt upp en video som visar när de packar upp sin ATLAS.


Hex heter en liten (56 x 8,5 mm) nanoquadrotor som blivit populär på Kickstarter och redan fått ihop över tio gånger sitt finansieringsmål på $10.000. Den styrs med mobilen via bluetooth 4.0 och kan strömma video via Wifi. Hex är öppen för modifiering och har bland annat stöd för FPV-glasögon.

På grund av det lilla formatet är flygtiden dock begränsad till 7 minuter. Priset på $49 för en Arduinokompatibel och hackvänlig nanoquadrotor lär dock locka en del. Den levereras som byggsats men kräver ingen lödning. Man vill även göra Hex mer autonom och vädjar därför om stöd till projektet.

Hex på Kickstarter


Den 4-22 september anordnas EuroBasket 2013 i Slovenien. Som lite PR inför detta event har ABB i samarbete med tidsskriften IRT3000 tagit fram en basketspelande robot. Den bygger på ABB:s industrirobot IRB 120 och verkar vara en hejare på att sätta bollar i korgen, men särskilt mobil är den inte.

Det här inlägget postades i 3D-skrivare, Fjärrstyrda robotar, Humanoida robotar, Industrirobotar, Marina robotar, Militära robotar, Naturinspirerad design, Obemannade flygfarkoster, Robotleksaker, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.