KTH-forskare ska lära robotar samarbeta

Dagens hemrobotar kan på sin höjd dammsuga eller klippa gräs men inte utföra mer komplexa uppgifter. Det ska nu EU-projektet RECONFIG ändra på genom att göra robotarna mer lika oss människor.

– Genom att studera varandras kroppsspråk ska våra robotar lära sig att tolka information och använda sig av den, berättar Dimos Dimarogonas, biträdande universitetslektor på KTH och koordinator för RECONFIG.

Ett av problemen man brottas med är att robotarna som samarbetar måste vara eniga om vad det är de ser och ifall objektet framför dem är till exempel en stol eller fåtölj. Detta ska lösas genom att två eller flera robotar ingår överenskommelser om de sinnesintryck som registreras, skriver KTH i sitt pressmeddelande. Det gör att robotarna blir mer flexibla och anpassningsbara i realtid.

– Om en grupp robotar är förprogrammerade att lyfta ut alla stolar ut ett rum och det dyker upp en ny stol, då kan den robot som upptäcker stolen bestämma sig för att endera lyfta ut stolen själv eller ta hjälp av sina robotkompisar, säger Dimos Dimarogonas.

RECONFIG, som bland annat drar nytta av ny forskning inom datorseende, pågår mellan 2013-2016 och har en budget på nära 20 miljoner kronor. Löper projektet väl ut kan det leda till nya, mer avancerade robotar i hemmet.

Pressmeddelande, RECONFIG

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.