3D-scannern MakerBot Digitizer släpps i oktober

I våras visade MakerBot för första gången upp sin 3D-scanner Digitizer och nu har man öppnat för förbeställningar av produkten som kommer börja skeppas ut i mitten av oktober.

MakerBot Digitizer består av en roterande plattform där man placerar det föremål man vill 3D-scanna. Två lasrar (klass 1) belyser sedan objektet medan plattan det står på roterar. Under tiden fotograferar en kamera (1,3 megapixel) det hela kontinuerligt och på så vis byggs objektet upp som en 3D-modell under några minuters tid.

Därefter behöver man givetvis en 3D-skrivare för att kunna skriva ut objektet och det ska gå att göra direkt, utan redigeringar, på en MakerBot Replicator. Om man vill kan man dock modifiera objektet i den tillhörande mjukvaran för att till exempel sätta en hatt på sin scannade figur eller göra huvudet större. En av de vanligaste modifieringarna man kommer vilja göra är förmodligen att skala ner eller upp storleken på objektet och/eller justera antalet innan man skriver ut. Man kan även laga trasiga objekt man scannat in.

Objekten man 3D-scannar kan vara upp till 20×20 centimeter i diameter respektive höjd och får väga max 3 kilo. Priset som satts på MakerBot Digitizer är $1.400. I Sverige motsvarar det, med dagens dollarkurs, ett pris på drygt 10.600 kronor inklusive frakt, tullavgift, moms och en obligatorisk fraktförsäkringsavgift på $9.

MakerBot Digitizer, IDG, Ny Teknik

SE ÄVEN: